Het buitenland heeft meer aandacht gekregen voor wat Boko Haram aanricht door de gewelddadige ontwikkelingen van de laatste weken aldus de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan.

President Jonathan zei donderdag dat de ontvoering van ruim tweehonderd meisjes ongeveer drie weken geleden een keerpunt kan zijn in de strijd tegen de islamitische terreurgroep.

De leider van de terreurbeweging dreigde deze week de scholieren te ''verkopen''. Zij zouden niet op school moeten zitten, maar moeten trouwen, liet hij weten.

Frankrijk kondigde aan ongeveer drieduizend militairen in de buurlanden van Nigeria te stationeren om de militante moslims in het Sahelgebied te bestrijden. In een rede tijdens een bijeenkomst over de economie van Afrika bedankte Jonathan volgens de BBC niet alleen Frankrijk, maar ook China, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië omdat die hulp hebben aangeboden.

Duizenden Nigerianen zijn op de vlucht geslagen voor het door de islamitische sekte Boko Haram ontketende geweld. Ze steken in het noorden van het land de grens met Kameroen over, melden Nigeriaanse media donderdag.

Met pantserwagens bestormden ze de stad en zaaiden er gedurende twaalf uur dood en verderf. Veel mensen raakten gewond. Volgens een senator uit het gebied zijn bijna alle huizen en winkels in Gamborou Ngala afgebrand.

Inlichtingenwerk

Het sturen van drones en andere hoogwaardige technologie voor het verbeteren van het inlichtingenwerk is de beste manier om Nigeria te helpen in de strijd tegen Boko Haram en andere opstandige groepen. Nigeria heeft daar meer aan dan aan de komst van grote groepen buitenlandse militairen.

Dat zegt Akinyinka Akinyoade, Nigeria-deskundige van het Afrika-Studiecentrum in Leiden, tegen het ANP in een reactie op de recente golf van geweld in het West-Afrikaanse land.

''Niemand weet wat de groepering precies wil, dat is een groot mysterie’’, zegt Akinyoade. ''Dat komt ook omdat ze zulke uiteenlopende doelen aanvallen. Onder hun slachtoffers zijn christenen, maar ook moslims.’’

Verenigde Staten

De Verenigde Staten sturen een team naar het Afrikaanse land om te helpen bij het opsporen van de jonge vrouwen. Frankrijk maakte donderdag bekend dat het militairen in buurlanden van Nigeria gaat stationeren. Die moeten helpen bij de strijd tegen moslimmilitanten in de regio. 

''Ook buurlanden van Nigeria kunnen een belangrijke rol kunnen spelen bij de strijd tegen Boko Haram’’, vindt Akinyoade. ''Boko Haram bestaat namelijk niet alleen uit Nigerianen. Ze hebben ook strijders uit Kameroen, Tsjaad en andere landen in de regio. Door gezamenlijk meer middelen vrij te maken voor inlichtingenwerk zouden Nigeria en de buurlanden Boko Haram effectiever kunnen aanpakken.''

Drones

Akinyoade stelt dat ook westerse landen een bijdrage kunnen leveren aan het bestrijden van opstandige groepen als Boko Haram door drones en ander hoogwaardig technologisch materiaal beschikbaar te stellen. De Afrika-deskundige zegt dat die technologie ook kan worden ingezet tegen bendes die zich bezighouden met ontvoeringen, zoals de vermoedelijke militanten die in de zuidelijke Nigerdelta drie Nederlanders hebben ontvoerd. 

''De inzet van technologie is minder risicovol dan het sturen van troepen'', zegt Akinyoade. ''Dat is twee jaar geleden gebleken, toen een Brit en een Italiaan in Nigeria waren ontvoerd. Tijdens een bevrijdingsactie door Britse elitetroepen werden de twee door hun gijzelnemers gedood.''

Vier dingen die u moet weten over Boko Haram