Enkele weken voor de reis van paus Franciscus naar het Midden-Oosten maakt de Rooms-Katholieke Kerk in het gebied zich zorgen over dreigementen die waarschijnlijk uit extremistische Joodse hoek komen.

Maandag stond 'Dood aan Palestijnen en christenen en al degenen die Israël haten' geklad op een zuil van het bisschoppelijk bureau in het Notre Dame-centrum in Oost-Jeruzalem.

Vermoedelijk zitten extremistische Joden die vinden dat kerkelijke en Palestijnse goederen eigendom van Israël behoren te zijn, achter de bekladding. Het centrum is eigendom van het Vaticaan.

De extremisten hebben de afgelopen jaren 'prijskaartjes' aangebracht op moskeeën, huizen van Palestijnen en christelijke kloosters op de bezette Westelijke Jordaanoever en het door Israël geannexeerde Oost-Jeruzalem.

Bezorgd

De rooms-katholieke bisschoppen zijn ''zeer bezorgd over het gebrek aan veiligheid'' voor gebouwen van christenen en verwijten de politiek te weinig ertegen te ondernemen.

De Israëlische minister van Defensie, Moshe Yaalon, heeft de 'prijskaartjesacties' als terrorisme bestempeld. Hij heeft toegezegd de maatregelen om ze tegen te gaan op te voeren.

De paus is van 24 tot en met 26 mei in het Midden-Oosten. Hij bezoekt Jordanië, de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem en zal in het Notre Dame-centrum de Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreken.

Hij heeft evenals zijn voorgangers Johannes Paulus II en Benedictus XVI vriendschappelijke betrekkingen met de joodse religieuze leiders opgebouwd.