Pro-Russische separatisten zetten hun referendum over onafhankelijkheid van Oekraïne zondag door.

Dat meldden Russische media donderdag. De activisten gaan daarmee niet in op een oproep van de Russische president Vladimir Poetin om het referendum uit te stellen. Poetin deed de oproep woensdag onverwachts.

De separatisten in het oosten van Oekraïne willen zich, net als de pro-Russische inwoners van de Krim eerder, afscheiden van Oekraïne en aansluiten bij Rusland. Via een referendum willen zij aantonen dat een meerderheid van de inwoners in het oosten daar achter staat.

Tijdens de volksraadpleging mogen inwoners van de regio Donetsk antwoord geven op de vraag 'Steunt u het uitroepen van een onafhankelijke en soevereine Volksrepubliek Donetsk?'.

Organisatoren van het referendum zeggen dat na de stemming bepaald wordt of zij onafhankelijkheid, meer autonomie van de regering van Kiev of aansluiting bij Rusland willen.

Regering

De regering in Kiev heeft herhaaldelijk laten weten geen referendum te zullen toestaan. Wel verklaarden de regering en separatisten donderdagochtend dat zij bereid zijn met elkaar in gesprek te gaan. Via het ministerie van Buitenlandse Zaken liet Kiev weten overleg te willen, behalve met ''terroristen''.

Een leider van de zelfbenoemde Volksrepubliek Donetsk in het oosten van het land zei tegen Russische staatsmedia bereid te zijn om met de regering te onderhandelen.

Autonomie

''We hebben onderhandelingen nooit afgewezen, we waren er altijd om te praten', aldus Denis Poesjelin van de Volksrepubliek Donetsk. Hij verwijt de regering in Kiev dat deze nooit afspraken nakomt.

Het leger van Oekraïne gaat ondertussen door met de acties tegen wat het 'terroristen' in het oosten van het land noemt. Het ministerie van Defensie in Kiev heeft donderdag laten weten dat de operatie doorgaat ongeacht of separatisten wel of geen referendum over afscheiding houden.

Grens

Het Russische ministerie van Defensie stelt dat Oekraïne circa 15.000 man langs de grens met Rusland heeft gestationeerd. Ook zou de NAVO bewust liegen over de troepenconcentraties langs de grens. "Het Pentagon en de NAVO geven cynisch de verkeerde informatie over de toestand aan de grens", aldus een zegsman.

Poetin zei woensdag dat hij troepen langs de Oekraïense grens terugtrekt. Rusland zou daar zeker 40.000 man hebben samengetrokken. NAVO-kopstukken stelden donderdag dat daar nog niets van te zien was. Buitenlandse Zaken in Moskou zei dat NAVO-chef Rasmussen stekeblind is als hij die terugtrekking niet ziet.

Donderdag heeft Rusland tevens een test gedaan met een langeafstandsraket, president Poetin was hierbij aanwezig. De test was al in november aangekondigd. De Topol RS-12M werd afgevuurd vanaf een basis in Plesetsk in het noorden van het land. De test is succesvol verlopen volgens het Russische ministerie van Defensie. ''We zijn bezig met het testen van de paraatheid van de Russische troepen'', verklaarde de president na afloop.

Onrustig

In het oosten van Oekraïne is het al lange tijd onrustig. Pro-Russische activisten bezetten lokale overheidsgebouwen en politiebureaus uit protest tegen de regering in Kiev.

De regering, op haar beurt, startte in april een anti-terroristische operatie om de separatisten uit de bezette gebouwen te verdrijven en de orde in de regio-Donetsk te herstellen. Bij de gevechten die volgden, vielen tientallen doden.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne