De ontvoerders van drie Nederlanders in het zuiden van Nigeria lijken hun eis voor losgeld fors te hebben verhoogd. 

Volgens Nigeriaanse media van donderdag willen ze 500 miljoen naira (omgerekend ruim 2,2 miljoen euro) voor de vrijlating van Erhard Leffers, Marianne Vos en Jandries Groenendijk.

De som geld zou bij voorkeur in euro's of dollars betaald moeten worden. Eerder was er nog sprake van een eis van 10 miljoen naira.

De zoektocht naar de Nederlanders is nog in volle gang. Dat zegt activist Sunny Ofehe, die zondag samen met het drietal werd ontvoerd. Speciale eenheden geholpen door lokale jongeren die informatie voor ze moeten inwinnen, zijn naar het gebied gezonden.

Ofehe, die zelf al snel werd vrijgelaten, heeft geen informatie die erop wijst dat de Nederlanders al op vrije voeten zijn, zoals in media is gemeld. Volgens hem helpt de berichtgeving niet bij de pogingen om de gijzelaars terug te vinden.

Ofehe denkt dat de ontvoerders waarschijnlijk Nigerdelta-militanten zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan niets over de zaak zeggen. Nederland onderhandelt niet in ontvoeringszaken en betaalt geen losgeld.

Beveiliging

Politiechef Hilary Opara van de deelstaat Bayelsa waarschuwt andere buitenlanders zonder de benodigde beveiliging niet door het gebied te reizen. De Nederlanders hadden zich volgens hem niet van tevoren gemeld en de veiligheidstroepen wisten dus niet dat ze in het gebied waren.

De veiligheidsadviseur van de gouverneur van Bayelsa heeft de ontvoering veroordeeld. Van een eis voor losgeld had hij naar eigen zeggen niet gehoord. Hij benadrukt dat de autoriteiten niet zullen onderhandelen met de ontvoerders maar er voor zullen zorgen dat de Nederlanders veilig worden vrijgelaten.