Speciale veiligheidseenheden hebben in Jemen een islamitische militant gedood die onder andere achter de ontvoering zat van de Nederlandse journaliste Judith Spiegel en haar partner Boudewijn Berendsen vorig jaar.

Dat hebben Jemenitische autoriteiten bekendgemaakt.

De militant, Wael al-Waeli, werd samen met een handlanger gedood toen ze een huis verlieten in de Jemitische hoofdstad Sanaa. Hij zou het brein zijn achter diverse terroristische acties van de lokale tak van al-Qaeda, Ansar al-Sharia.

Jemen begon een nieuw offensief tegen militanten na de moord op een Fransman maandag. Spiegel en Berendsen werden in juni vorig jaar ontvoerd en zaten een half jaar vast in de woestijn in Jemen.

Ze werden in december ongedeerd afgeleverd bij de Nederlandse ambassade in Sanaa. Er waren berichten dat voor hun vrijlating is betaald, maar de Nederlandse regering heeft dat ontkend.

De veiligheidsdiensten in Jemen pakten ook vijf militanten op en namen wapens in beslag bij diverse acties in de hoofdstad. Vanwege recente aanvallen op westerse doelen sloten de Verenigde Staten hun ambassade in Sanaa.