De Oekraïense regering en pro-Russische separatisten in Donetsk zeggen allebei bereid te zijn met elkaar in gesprek te gaan. 

Via het ministerie van Buitenlandse Zaken liet Kiev weten overleg te willen, behalve met ''terroristen''.

Een leider van de zelfbenoemde Volksrepubliek Donetsk in het oosten van het land zei tegen Russische staatsmedia bereid te zijn om met de regering te onderhandelen.

Autonomie

De pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne beraden zich over de oproep van de Russische president Vladimir Poetin om een referendum over autonomie dat voor zondag op de agenda staat uit te stellen.

''We hebben onderhandelingen nooit afgewezen, we waren er altijd om te praten', aldus Denis Poesjelin van de volksrepubliek. Hij verwijt de regering in Kiev dat deze nooit afspraken nakomt.

Het leger van Oekraïne gaat door met de acties tegen wat het 'terroristen' in het oosten van het land noemt. Het ministerie van Defensie in Kiev heeft donderdag laten weten dat de operatie doorgaat ongeacht of separatisten wel of geen referendum over afscheiding houden.

Duitsland

Duitsland verwelkomt de nieuwe 'constructieve toon' van de Russische president Vladimir Poetin met betrekking tot Oekraïne. Dat heeft de Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier donderdag gezegd. Steinmeier denkt dat nu mogelijk een diplomatieke oplossing in Oekraïne kan worden bereikt.

Steinmeier gelooft dat het nog steeds mogelijk is om langs vreedzame, diplomatieke weg een oplossing te vinden voor de onrust en het geweld in Oost-Oekraïne

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne | Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne