De verkiezingen in Zuid-Afrika zijn woensdag zonder ernstige incidenten verlopen. Circa 25 miljoen kiezers konden in een van de 22.000 stembureaus of enkele tientallen mobiele stembussen hun stem uitbrengen. 

Eén van hen, president Jacob Zuma, deed dat in zijn geboorteplaats Nkandla. De 72-jarige Zuma van het regerende ANC (African National Congress) werd in 2009 tot president gekozen. Hij wordt gezien de overweldigende meerderheid aan ANC-kiezers vrijwel zeker herkozen.

Zuma zei goede resultaten te verwachten en peilingen beamen dat. De greep van het ANC op het land blijft sterk, ondanks schandalen en teleurstelling bij veel arme en veel jonge ANC-kiezers.

De belangrijkste oppositieleider is de blanke Helen Hille van de Democratische Alliantie (DA). Zij zei toen ze haar stem in Kaapstad uitbracht dat ze hoopt dat de DA overal flink vooruitgang boekt en zo dichter bij de regeringsmacht komt.

Peilingen geven aan dat de DA zetels wint en de steun krijgt van 23 procent van de kiezers in plaats van de 16 procent van vijf jaar geleden.

Zuid-Afrikaanse kiezer geeft ANC voordeel van de twijfel