Frankrijk heeft hulp aangeboden bij de zoektocht naar meer dan tweehonderd schoolmeisjes die in april werden ontvoerd bij hun school in het noordoosten van Nigeria.

De meisjes zijn waarschijnlijk ontvoerd door terroristen van de Nigeriaanse groep Boko Haram die zich op de islam beroept.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, zei woensdag dat zijn land bereid is agenten te sturen die kunnen helpen de meisjes terug te vinden.

Frankrijk is geen onbekende in de regio. Naar schatting vierduizend Franse militairen zijn in de Sahara ten noorden en noordwesten van Nigeria actief in de strijd tegen jihadisten die banden zouden hebben met de terreurnetwerk al-Qaeda.

Boko Haram is een soortgelijke groepering en vormt een bedreiging voor de Franse campagnes in Mali en Niger. Nederland heeft overigens 380 militairen naar Mali gestuurd in het kader van deze strijd.

Losgeld

In januari vorig jaar werden in het grensgebied van het uiterste noorden van Kameroen en het noordoosten van Nigeria zeven Fransen ontvoerd. Boko Haram claimde daar verantwoordelik voor te zijn. De slachtoffers werden waarschijnlijk na betaling van losgeld vier maanden later vrijgelaten.

De Amerikaanse president Obama heeft dinsdag beloofd al het mogelijke te doen om te helpen de meisjes te vinden en stuurt een team experts om uit te zoeken wat de Amerikanen kunnen doen. Groot-Brittannië heeft woensdag bekendgemaakt ook een team van deskundigen te sturen.

De ontvoering heeft de regering van de Nigeriaanse president Jonathan in ernstige verlegenheid gebracht. De Nigeriaanse politie heeft woensdag een beloning uitgeloofd van 215.000 euro die kan leiden tot de localisering en redding van de meisjes.