De dinsdag overleden Duitse kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt (81) heeft zijn omvangrijke kunstverzameling nagelaten aan het Kunstmuseum Bern in Zwitserland. 

Dat bevestigde woensdag berichten in Duitse media, dat de omstreden collectie aan dit 135 jaar oude museum van de Zwitserse overheid is nagelaten.

Volgens zegslieden van de Stichting Kunstmuseum Bern kwam ''het bericht over de waardevolle nalatenschap als een donderslag bij heldere hemel''. De stichting heeft nooit relaties met Gurlitt gehad, maar is erg dankbaar.

De erfgenamen zullen zich wel moeten neerleggen bij de resultaten van onderzoek naar de verzameling. Gurlitt heeft een maand geleden met Duitse overheden afspraken gemaakt over wat er met eventuele 'roofkunst' gebeurt.

Gurlitt is de zoon van Hildebrand Gurlitt, die als de kunsthandelaar van de Duitse dictator Adolf Hitler bekend stond. Hitler en andere vooraanstaande nazi's maakten systematisch en op zeer grote schaal kunstwerken afhandig van hun slachtoffers, vooral Joden.

Met het onderzoek moet worden vastgesteld of de verzameling werken bevat die door nabestaanden van slachtoffers of slachtoffers van de nazi's kunnen worden teruggeëist. In die gevallen moet de kunst worden overgedragen.