De stembusgang in Zuid-Afrika lijkt woensdag rustig te verlopen. Vooralsnog hebben zich geen problemen voorgedaan en voor veel Zuid-Afrikaanse stembureaus staan lange rijen.

Dat meldt de BBC. Agenten staan paraat op plekken waar recentelijk werd geprotesteerd, zoals in de townships rondom Johannesburg.

In het township Bekkersdal werd in de nacht van dinsdag op woensdag brand gesticht in stemlokalen.

Bijna 2500 stembureaus blijven woensdag langer open. Dat is ongeveer 11 procent van de in totaal meer dan 22.000 bureaus. Veel stemlokalen gingen later open omdat de verkiezingsfunctionarissen er nog niet waren of gebouwen nog op slot zaten.

Grootste partij

Regeringspartij ANC van president Jacob Zuma zal naar alle waarschijnlijkheid meer dat zestig procent van de stemmen krijgen bij de verkiezingen, hoewel veel Zuid-Afrikanen geen vertrouwen meer hebben in Zuma.

Het ANC blijft de partij die het land twintig jaar geleden verloste van de apartheid, ook al ligt de partij onder vuur wegens beschuldigingen van corruptie en de falende aanpak van criminaliteit.

Verschillende bondgenoten van het ANC voelen zich niet meer verbonden met de koers die de partij onder Zuma vaart. Aartsbisschop Desmond Tutu verklaarde niet meer op het ANC te zullen stemmen. Tutu verklaarde volgens Zuid-Afrikaanse media blij te zijn dat Mandela niet meer hoeft te zien in welke richting het ANC Zuid-Afrika nu stuurt.

Oppositiepartij

De belangrijkste oppositiepartij van Zuid-Afrika is de Democratische Alliantie. Deze partij, die sterk inzet op het creëren van banen, gaat het waarschijnlijk beter doen dan in de verkiezingen van 2009. Veel zwarte Zuid-Afrikanen uit de middenklasse lijken de Alliantie te gaan steunen.

Zuma krijgt na de verkiezingen, de eerste sinds de dood van Nelson Mandela, de kans om opnieuw voor vijf jaar te regeren. "Ik hoop dat alle kiezers in vrijheid zullen stemmen, zonder problemen. Dat is het recht waar we voor hebben gevochten", aldus Zuma volgens The New York Times bij het uitbrengen van zijn stem.

Bekijk beelden:

Zuid-Afrikaanse kiezer geeft ANC voordeel van de twijfel