Heleen Mees heeft bot gevangen bij een federale rechter in de Verenigde Staten om haar ex-minnaar Willem Buiter te kunnen dagvaarden voor een civiele zaak die ze in Nederland tegen hem wil aanspannen. 

Rechter Loretta Preska wees dinsdag de eis van de Nederlandse econome en publiciste af, aldus de Amerikaanse krant New York Daily News.

Ook documenten die de zaak tegen Buiter hadden moeten ondersteunen, hoeven niet overgedragen te worden.

Advocaten van Buiter, topman bij de bankgigant Citigroup, bepleitten met succes hun zaak en beschuldigden Mees ervan een loopje te nemen met het justitieel systeem.

Mees wil Buiter in Nederland aanpakken nadat een zaak tegen haar in de Verenigde Staten wegens stalking en bedreiging onder voorwaarden werd geseponeerd. Buiter had haar daarvan beschuldigd nadat hun verhouding was beëindigd.

Reputatieschade

Mees en haar advocaat Olav Haazen willen de zaak voor de Amsterdamse rechtbank aanhangig maken. Ze heeft volgens haar raadsman namelijk in Nederland de meeste reputatieschade geleden door de hele zaak. Ze willen niet alleen eerherstel maar ook een schadevergoeding.

Volgens Mees heeft de rechter dinsdag wel aangegeven dat wanneer de civiele zaak eenmaal in Nederland bij de rechtbank aanhangig is gemaakt, het nu afgewezen verzoek om informatie opnieuw kan worden ingediend.

Zaak

Bovendien, zo stellen de klagers, is er volgens de inschatting van de federale rechter voldoende informatie om een zaak in Nederland te beginnen.

"Wij vinden het jammer dat we niet alvast meer bewijsmateriaal kunnen verzamelen, maar zijn verheugd met en voelen ons zeer gesterkt door de bevinding van de federale rechtbank", aldus Haazen.