De evacuatie van burgers en rebellen uit de door regeringstroepen omsingelde Syrische stad Homs is woensdagmorgen begonnen.

Volgens activisten zijn inmiddels twee bussen het centrum van Homs uitgereden. Rebellen en overheidstroepen van president Bashar al-Assad kwamen vorige week een staakt-het-vuren overeen.

Abu Yassin al-Homsi, een activist uit Homs, zegt tegen het Amerikaanse persbureau AP dat vijf bussen in de ochtenduren arriveerden bij een commandopost van de politie. Volgens het Franse AFP worden er zo'n tweeduizend burgers en rebellen geëvacueerd, met in totaal negen konvooien.

In ruil voor de evacuatie van rebellen openden strijders woensdag volgens afspraak de weg naar twee door hen belegerde, regeringsgezinde, dorpen in het noorden van Syrië, zodat daar hulpgoederen naar toe kunnen worden gebracht. Dat melden zowel al-Homsi als het en het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Deze dorpen liggen onder vuur van de rebellen. Ook is afgesproken dat de rebellen een aantal gevangenen vrijlaten in Aleppo. Het is nog onduidelijk of de rebellen deze afspraak al zijn nagekomen. 

Omsingeling

De omsingeling van het door rebellen controleerde centrum van Homs door Syrische overheidstroepen duurt al zeker een jaar. Dit heeft onder meer geleid tot ernstige voedseltekorten. Begin april werd de Nederlandse pater Frans van der Lugt doodgeschoten in Homs.

De deal werd onderhandeld door de Iraanse ambassadeur in de Syrische hoofdstad Damascus. De geëvacueerde groep zal naar een door rebellen gecontroleerd gebied in het noorden van de provincie Homs gebracht.

Ligging Homs:

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Wie vecht tegen wie?Dossier Syrië