De Thaise premier Thaise premier Yingluck Shinawatra moet opstappen omdat ze schuldig wordt bevonden aan machtsmisbruik. 

Dat heeft het constitutioneel hof woensdag bepaald. Ook moeten ministers vertrekken die betrokken waren bij schending van de wetten.

In 2011 heeft Shinawatra een hooggeplaatste directeur van een veiligheidsdienst overgeplaatst ten gunste van een familielid. Volgens het hof heeft ze dat gedaan uit eigenbelang. Dit heeft ze zelf altijd ontkend.

De uitspraak vergroot de spanningen in het politiek sterk verdeelde Thailand. Aanhangers van de premier, die vooral op het platteland te vinden zijn, zullen naar verwachting de straat opgaan om tegen haar afzetting te demonstreren.

Sinds Yingluck in augustus 2011 premier van Thailand werd, zijn tegenstanders van haar herhaaldelijk de straat opgegaan. Zij zien haar als een marionet van haar broer, oud-premier Thaksin Shinawatra, die in 2006 door het leger werd afgezet. Thaksin noemde zijn politiek onervaren zuster ''mijn kloon''.

Derde keer

Het hof besliste dat negen ministers die betrokken waren bij de schending van de grondwet in 2011, ook moeten vertrekken. De overigen mogen aanblijven. Het is de derde keer dat een rechtbank in Thailand een premier tot aftreden dwingt.

In 2008 moesten de premiers Samak Sundaravej en Somchai Wongsawat, die beiden tot de aanhangers van Thaksin Shinawatra behoorden, het veld ruimen.

Bekijk beelden:

Opvolging

Een interim-regeringzal Thailand nu leiden en de verkiezingen van 20 juli gaan voorbereiden. De regering komt onder leiding te staan van premier Niwatthamrong Boonsongpaisan, die nu minister is.

Dat heeft het kabinet laten weten vlak na het aftreden van Yingluck Shinawatra als eerste minister. Yingluck werd woensdag naar huis gestuurd door het constitutioneel hof wegens ambtsmisbruik.

Er lopen meerdere rechtszaken tegen de huidige regering. Zo wordt de Thaise premier als hoofd van de nationale rijstcommissie verdacht van het frauderen bij het opkopen van rijst. Daar wordt later deze maand een uitspraak over gedaan.