De Filipijnen hebben een Chinese vissersboot aangehouden die van een zandbank in de Chinese Zee ongeveer vijfhonderd schildpadden zou hebben gehaald. 

Dat hebben de politie en de marine op de Filipijnen woensdag bekendgemaakt.

Het gaat om de Half Moon Shoal, een stuk zee bij de Spratly-eilanden dat beide landen claimen. De Filipijnse autoriteiten lieten weten dat het schip naar de haven van Palawan wordt gesleept.

China meldde eerder dat het het contact had verloren met het schip met aan boord elf vissers. Dat gebeurde nadat gewapende mannen volgens staatspersbureau Xinhua het schip hadden onderschept en aan boord waren gegaan. Er werden enkele waarschuwingsschoten gelost, waarna de mannen het schip overnamen.

De vissersboot voer op dat moment ongeveer honderd kilometer uit de kust van de Filipijnen in de Zuid-Chinese Zee. Er zijn geregeld spanningen tussen de landen rond de zee, vooral wegens claims die China op het gebied legt.

Provoceren

China vroeg de Filipijnen woensdag het schip te laten gaan. Dat liet het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking weten. De Filipijnen moeten stoppen met ''provocerende acties'', voegde een woordvoerder daar nog aan toe.