De NAVO moet erover nadenken om permanent troepen in het oosten van Europa te stationeren. Dit lijkt een logisch gevolg van de spanningen tussen Rusland en het Westen over de koers van Oekraïne. 

Dit zei dinsdag de militaire bevelhebber van het westerse bondgenootschap, generaal Philip Breedlove, op een bijeenkomst in de Canadese hoofdstad Ottawa.

De NAVO rouleert eenheden in landen in het oosten van Europa, maar dat tijdelijke project loopt eind dit jaar af.

Breedlove beklemtoonde wel dat de stappen van de NAVO defensief moeten zijn en Rusland niet mogen provoceren. Hij heeft de Canadese premier Stephen Harper in Ottawa gezegd dat Rusland in Oekraïne met een 'slow-motion' invasie bezig is.

Referendum

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft het referendum dat pro-Russische separatisten in Oekraïne aankomend weekeinde willen houden illegaal genoemd. De volksraadpleging heeft als thema meer autonomie of zelfs onafhankelijkheid voor de regio.

Kerry zei dat de volksraadpleging 'onzin' zou zijn en de uitslag niet zou worden erkend. "Wij wijzen deze illegale poging om de Oekraïne verder op te delen resoluut af", aldus Kerry. "Dit is hetzelfde scenario als wat zich op de Krim voltrok en geen enkel beschaafd land zal de uitslag erkennen."

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne