De inwoners van Oekraïne kiezen op 25 mei een nieuwe president, maar kunnen zich niet in een referendum uitspreken over grote autonomie voor de regio's in het land.

Dat heeft het parlement dinsdag bepaald. De pro-Russische activisten in het oosten van het land hebben een referendum geëist.

De Partij van de Regio's van de vroegere president Viktor Janoekovitsj en de communisten steunden een motie voor het houden van het referendum, maar de andere partijen wezen die af.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague heeft dinsdag gezegd dat de onrust in het oosten van Oekraïne het werk is van Rusland. Dat land zou proberen de presidentsverkiezingen van 25 mei te verstoren. 

Hague drong er op een bijeenkomst van het Comité van Ministers van de Raad van Europa in Wenen bij de ministers van buitenlandse zaken op aan hun steun voor de stembusgang uit te spreken.

Verstoren

De minister zei dat "Rusland duidelijk van plan is deze verkiezingen te voorkomen of te verstoren". Hij voegde daaraan toe dat landen die Oekraïne steunen bereid zijn tot een diplomatieke oplossing om de spanningen in het voormalig Sovjetland te verminderen. Maar het is dan wel nodig dat "Rusland meer toewijding toont".

Bij de bespreking waren ook de Russische en Oekraïense minister van buitenlandse zaken aanwezig.

Onderhandelingstafel

Rusland is alleen tot nieuw overleg over de situatie in Oekraïne bereid, als de pro-Russische separatisten een plaats aan de onderhandelingstafel krijgen.

Dat zei minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken dinsdag in Wenen na een bespreking van de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten van de Raad van Europa.

Lavrovs Oekraïense ambtgenoot Andrej Desjtsytsia wees Lavrovs eis van de hand. ''Wij vertegenwoordigen als Oekraïense regering alle regio's in Oekraïne'', zei hij.

Hij eiste op zijn beurt dat Rusland de presidentsverkiezingen van 25 mei ondersteunt. Het goede verloop daarvan staat volgens de Oekraïense bewindsman nu voorop bij de regering in Kiev.

Nieuw overleg

Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland pleitte maandag voor nieuw overleg over de situatie in het Oost-Europese land.

Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten en de Europese Unie sloten vorige maand in Genève een akkoord om de spanningen in Oekraïne te verminderen. Dat hield onder meer in dat alle partijen hun invloed zouden aanwenden om illegale gewapende groeperingen hun wapens te laten neerleggen en dat de separatisten de door hen bezette regeringsgebouwen in het oosten van Oekraïne zouden verlaten.

Het akkoord had weinig effect.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne