De oplopende spanning tussen Rusland en Westerse landen gaat gepaard met een drastische toename in het aantal Russische militaire verkenningsvluchten boven de Grote Oceaan. 

Daar horen ook verkenningsvluchten bij langs de kust van de Amerikaanse staat Californië, aldus Generaal Carlisle van de Amerikaanse luchtmacht tegenover Reuters

Ook de Amerikaanse luchtmachtbasis op het eiland Guam wordt voortdurend in de gaten gehouden door de Russen.

Volgens Carlisle is er sprake van een 'drastische toename' in het aantal Russische patrouilles rondom de Japanse eilanden en Zuid-Korea, beide landen die militair gezien voor een groot deel afhankelijk zijn van de Amerikanen.

Carlisle voegde toe dat Russiche marineschepen ook veel actiever zijn dan enkele maanden geleden. Onder meer gezamenlijke oefeningen tussen de Aziatische landen en de VS worden nauwlettend gevolgd. 

Onderschepping 

Zoals Nederlandse F16's in maart opstegen vanwege de nadering van Russische Tupolev Bear-vliegtuigen, onderscheppen Amerikaanse straaljagers de oude bommenwerpers regelmatig bij Guam. 

"Wat nu gaande is staat absoluut in verband met de gebeurtenissen in Oekraïne en op de Krim", stelde Carlise. "Ze doen dit om te laten zien waartoe ze in staat zijn en om informatie te verzamelen. Het is zorgelijk om te zien hoe de Russen opereren en hoe transparant ze zijn richting landen in de nabijheid."

Zwarte Zeevloot

De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe heeft dinsdag bekendgemaakt dat Rusland zijn Zwarte Zeevloot gaat versterken met moderne onderzeeërs en oppervlakteschepen. 

De Zwarte Zeevloot heeft het hoofdkwartier in Sebastopol op de Krim. Volgens Sjojgoe gaan ''nieuwe onderzeeërs en nieuwe generatie oppervlakteschepen'' de vloot al dit jaar versterken.