De in Nederland wonende Nigeriaanse activist Sunny Ofehe, die samen met de drie Nederlanders werd gekidnapt, is weer vrijgelaten.

Dat laat Ofehe weten op zijn Twitteraccount

De Nederlanders zitten nog wel vast. De Nigeriaan Femi Soewu, die tijdens de ontvoering verbleef met het gezelschap, is ook vrijgelaten. 

De Nigeriaanse politie zegt dat de ontvoerders 45.000 euro aan losgeld vragen voor het vrijlaten van de Nederlanders, meldt RTL Nieuws. Eerst werd er gesproken over 10 miljoen euro losgeld, maar dat bleek incorrect. Het gaat 10 miljoen naira, de munteenheid van Nigeria. 

Volgens De Telegraaf is het losgeld al betaald door rijke zakenpartners van Ofehe en komen de ontvoerde Nederlanders snel vrij. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten geen losgeld te betalen, zoals te doen gebruikelijk in dit soort gevallen. 

Doelwit

Volgens de vrijgelaten Ofehe hadden de kidnappers het op de de Nederlanders voorzien, zo zegt hij in gesprek met de NOS

"Ze riepen: waar zijn de blanken?" Ofehe denkt dat de ontvoerders de Nederlanders hebben gekidnapt omdat ze werkloos zijn, omdat de oliemaatschappijen die in het gebied actief zijn de lokale bevolking niet aannemen. "Daardoor waren ze gedwongen dit te doen."

Of er voor zijn vrijlating is betaald, weet Ofehe niet. Waarom de Nederlanders nog niet vrij zijn, weet hij evenmin. "Ik heb gevraagd hoe het met ze ging en de kidnappers zeiden dat ze in orde zijn, dat er voor ze wordt gezorgd."

Lokale koning

Het vijftal werd zondagavond ontvoerd nadat ze een lokale leider hadden bezocht in de plaats Letugbene. Ze stonden op het punt weg te varen toen de ontvoerders toeslagen.

Ofehe zegt dat de ontvoerders vermoedelijk militanten uit de Nigerdelta zijn. Hij spreekt in een persverklaring van zwaarbewapende mannen die met hun boten uit het niets kwamen. Ze schoten in de lucht, in het water en op de speedboten van het gezelschap.

De ontvoerders kwamen nog een keer terug om Ofehe en Soewu op te halen. Tijdens het wegvaren zongen de militanten oorlogsliederen. De twee in Nederland wonende Nigerianen werden geblinddoekt en los van elkaar gevangengezet.

Dreigement

Maandagavond werden ze naar eigen zeggen weggebracht en achtergelaten. Dat gebeurde met het dreigement dat ze de Nigerdelta moesten verlaten, als ze wilden blijven leven. Ofehe en Soewu wisten zich een weg te banen naar een dorp waar ze hulp kregen van de bevolking.

De hulpverleners waren in Nigeria om het blad Inside Niger Delta van Ofehe te promoten. 

De activist zegt dankbaar te zijn voor alle steunbetuigingen en bidt dat alles goed zal aflopen en dat hij zijn Nederlandse partners, die in de Nigerdelta gewone mensen helpen, snel weer zal zien.

Activist

De nu 42-jarige mensenrechtenactivist Sunny Ofehe vluchtte in 1995 vanuit Nigeria naar Nederland nadat een andere activist was opgehangen door het militaire regime. Hij was bang dat hem hetzelfde lot wachtte.

Hij is de oprichter in 2005 van Hope for Niger Delta Campaign (HNDC), een organisatie die in het Nigerdelta-gebied vrede en democratie wil brengen. Ofehe voerde onder meer in zijn geboorteland actie tegen de rol van Shell in de Nigerdelta.