De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft gedreigd met sancties tegen de rebellenleider in Zuid-Sudan.

Als Riek Machar weigert om met de regering in het Afrikaanse land te praten over vrede ''dan zijn er verschillende opties voor ons om te reageren'', zei Kerry maandag. Het gaat niet alleen om sancties. ''Er zijn ook andere ernstige consequenties mogelijk'', voegde hij er aan toe. Waar Kerry op doelt, zei hij niet.

De Zuid-Sudanese president Salva Kiir heeft volgens Kerry al wel toegezegd dat hij bereid is om naar Ethopië te gaan voor vredesgesprekken. Kerry had gehoopt dat Machar dat ook wilde, maar die heeft telefonisch laten weten dat hij nog twijfelt. ''Hij sprak zijn twijfels uit, maar hij heeft niet gezegd dat hij niet wil gaan'', meldde Kerry.

Kerry is in Afrika, waar hij verschillende landen bezoekt. Vrijdag kwam hij aan in Zuid-Sudan, maar momenteel is de minister in Angola.

In Zuid-Sudan woedt een bloedige strijd tussen de stammen van president Kiir en zijn rivaal Machar, die vicepresident van het land was. Duizenden mensen zijn de afgelopen maanden om het leven gekomen door het geweld. Meer dan een miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. Volgens een VN-adviseur is de kans aanwezig dat het geweld uitmondt in genocide.