NAVO-commandant Philip Breedlove denkt dat Rusland niet zal besluiten tot een inval in het oosten van Oekraïne.

Moskou zal zijn doelen op andere manieren kunnen bereiken, zei hij in een toespraak in de Canadese hoofdstad Ottawa.

Breedlove voegde eraan toe dat het te vroeg is om te zeggen of speciale eenheden van de Russische strijdkrachten raketten op helikopters van het Oekraïense leger hebben afgevuurd.

De afgelopen dagen zijn zeker drie van die helikopters neergehaald. Breedlove benadrukte wel dat hij er zeker van is dat die speciale Russische eenheden in Oekraïne aanwezig ziin.

Tot een week geleden dacht Breedlove nog dat de Russische president Vladimir Poetin zijn troepen Oekraïne in zou sturen om een brug te bezetten tussen Oekraïne en het schiereiland de Krim, waar de bevolking in maart bij een omstreden referendum koos voor aansluiting bij Rusland.

Via die brug zou het Russische leger volgens de NAVO-commandant dan mogelijk richting de havenstad Odessa in Oekraïne trekken.

Maar daar denkt Breedlove inmiddels anders over. "Dat is nu niet meer het meest voor de hand liggende scenario", zei de legerleider.

Gevechten

Meer dan dertig pro-Russische separatisten zijn maandag omgekomen tijdens gevechten bij de Oost-Oekraïense stad Slovjansk. Dat heeft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov dinsdag bekendgemaakt.

De opstandelingen lieten Oekraïense militairen maandag in een hinderlaag lopen. Dat leidde tot hevige gevechten in de buurt van de stad. Daarbij kwamen ook vier militairen van het leger om en raakten 20 anderen gewond.

Elite

De Oekraïense regering heeft maandag een elite-eenheid van de nationale garde naar het Oosten gestuurd om de stad Odessa weer onder controle te krijgen.

In Odessa was het lange tijd rustig, maar vorige week sloeg de vlam in de pan. Meer dan veertig mensen kwamen vrijdag om nadat een overheidsgebouw dat bezet was door pro-Russische separatisten in brand was gestoken. 

Het was in Odessa maandag weer relatief rustig. De zwaar bewapende elite-troepen patrouilleerden op straat. Boze bewoners van de stad kwamen samen bij het uitgebrande overheidsgebouw en legden daar kransen neer. 

Bekijk beelden uit Slavjansk:

<br />

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne