Een onderneming die schatten op de zeebodem zoekt en bergt, Odyssey Marine Exploration, heeft voor de kust van de Amerikaanse staat South Carolina voor omgerekend ruim 930.000 euro goud geborgen.

De schat lag in het wrak van het stoomschip Central America, dat in 1857 tijdens een wervelstorm verging met naar schatting 20.000 kilo goud en honderden passagiers aan boord.

De ondergang van de lading die was bestemd voor banken aan de oostkust, leidde tot een bankencrisis die de reeds ingetreden economische neergang, 'de Paniek van 1857', verergerde. De 'paniek' duurde jaren en geldt als een van de grootste internationale financiële crises.

Het 'gouden wrak' werd al in 1988 gelokaliseerd. De eerste poging om de lading te bergen strandde in 1991, nadat de schatzoeker van destijds, Tommy Thompson, in juridische problemen met geldschieters verzeild was geraakt.

Odyssey heeft maandag laten weten dat het goud in april is geborgen tijdens een eerste verkenning van het wrak, dat duidelijk niet alleen historische waarde heeft.

Bekijk beelden: