Een van de echtgenotes van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma is in diens woning verkracht. Zuma zei dat maandag op een persconferentie over een rel rond zijn woning in Nkandla in het oosten van het land.

Zuma vertelde over de verkrachting om aan te geven dat de woning daarom een strengere beveiliging nodig had. ''Mijn huis is twee keer in brand gestoken en criminelen zijn er binnengedrongen en verkrachtten mijn vrouw toen ik nog in de provinciale regering zat'', aldus Zuma.

In de jaren 90 was Zuma enige tijd lid van de regering van de regio KwaZulu-Natal waar hij vandaan komt. Hij sprak maandag met de pers over de 15 miljoen euro die de belastingbetaler in de veiligheid van Zuma's huis in Nkandla in KwaZulu-Natal heeft gestoken.

Dit jaar zei een topfunctionaris dat een deel van het geld is uitgegeven aan zaken die niets met veiligheid te maken hebben, zoals een zwembad en een amfitheater. Zuma ontkende eerder ooit opdracht te hebben gegeven zijn woning beter te beveiligen.

De schandalen rond het 72-jarige staatshoofd lijken geen serieuze bedreiging voor zijn partij, het ANC (African National Congres). Verwacht wordt dat die bij de verkiezingen van woensdag verliest, maar wel de parlementaire meerderheid behoudt.