Boko Haram dreigt de honderden door de terreurgroep ontvoerde Nigeriaanse schoolmeisjes te verkopen.

Leider Abubakar Shekau uitte dat dreigement maandag in een videoboodschap, waarin hij voor het eerst verklaarde dat de bijna driehonderd meisjes in handen van zijn strijders zijn. 

"Ik heb jullie meisjes ontvoerd", zei Shekau over de op 15 april verdwenen tieners. "Bij Allah, ik zal ze op de markt verkopen. Ze zijn slavinnen en ik zal hen verkopen omdat ik daarvoor een markt heb."

De Boko Haram-leider verklaarde echter ook dat de scholieren 'onze slavinnen zullen blijven'. Dat lijkt te verwijzen naar het oude gebruik van jihadstrijders gevangen vrouwen als oorlogsbuit te beschouwen en hen als seksslavinnen te houden. 

Videoboodschap

Het is onduidelijk wanneer de videoboodschap, die een uur duurt en bolstaat van de geweersalvo's en vrome uitroepen, is opgenomen. Vorige week deed het nieuws de ronde dat sommige meisjes voor een appel en een ei als bruid aan hun ontvoerders waren verkocht. Anderen zouden zijn meegevoerd naar Kameroen en Tsjaad. 

Van de meer dan driehonderd uit een school in het afgelegen noordoosten ontvoerde meisjes hebben er 53 weten te ontsnappen. Volgens de politie worden er nog 276 vermist.

Een Korangeleerde, die zegt dat Boko Haram een losgeld vraagt voor de gijzelaars en daartoe bemiddelt, zegt dat twee meisjes zijn bezweken aan slangenbeten. Nog eens twintig zijn ziek. Christelijke meisjes zouden zijn gedwongen zich tot de islam te bekeren. 

Onder vuur

De Nigeriaanse regering ligt zwaar onder vuur wegens de massaontvoering en haar onvermogen die te verijdelen of op te lossen. Demonstranten wrijven president Goodluck Jonathan aan dat het lot van de meisjes hem koud laat. De president ontkent dat echter in alle toonaarden en beweert dat hij alles in het werk stelt om hen te bevrijden. 

Maandag sprong Jonathans vrouw Patience voor hem in de bres. Ze betichtte de leiders van een protestmars ervan zelf tot Boko Haram te behoren. Ook zei ze te twijfelen of de ontvoering wel echt heeft plaatsgevonden en opperde ze dat die is verzonnen om haar echtgenoot zwart te maken. Ze waarschuwde de demonstrerende vrouwen dat, mochten ze doorgaan met hun protest, dat op eigen risico zal zijn. 

Volgens een van de organisatoren van de mars heeft de politie de protestleiders opgepakt op last van de first lady. De staf van Patience Jonathan sprak dat maandag echter tegen.