Het Vaticaan heeft maandag verdedigend gereageerd op een hoorzitting van de Verenigde Naties over waarom de katholieke kerk niet in staat is gebleken om wereldwijd seksueel misbruik binnen de kerk te voorkomen. 

De Heilige Stoel is naar eigen zeggen alleen verantwoordelijk voor de toepassing van een VN-verdrag tegen martelingen binnen de grenzen van de staat. Daarmee probeert het Vaticaan zijn verantwoordelijkheid in te perken.

"De Heilige Stoel richt zich exclusief op de staat Vaticaanstad", zei de Vaticaanse ambassadeur voor de VN Silvano Tomasi tijdens het verhoor.

"De kerk heeft de afgelopen tien jaar al schoon schip gemaakt binnen de eigen gelederen." Volgens Tomasi heeft dit tot een 'stabilisatie' van misbruik geleid en 'in het geval van pedofilie zelfs tot een afname'.

Verzwegen

Het Vaticaan gaf eerder al een soortgelijke reactie nadat een VN-onderzoek vernietigend over misbruik binnen de katholieke kerk had geoordeeld. De VN zeiden toen dat de katholieke kerk het misbruik van tienduizenden kinderen moedwillig heeft verzwegen.

Het Vaticaan liet hierop weten dat het in 2002 het verdrag tegen marteling heeft ondertekend 'uitsluitend in naam van en namens' het 44 hectare grote Vaticaanstad, waar minder dan duizend mensen wonen. Het Vaticaan zegt wel 'zijn verplichtingen namens die staat' op zich te nemen.

De hoorzitting was maandag na twee uur afgelopen. Het Vaticaan bereidt nu een reactie voor de tweede dag van de hoorzitting voor, die dinsdag plaatsvindt.

Niet voldoende

De VN-commissie tegen martelingen eist dat het Vaticaan maatregelen neemt om aan het jarenlange ''klimaat van straffeloosheid'' van seksueel misbruik door rooms-katholieke geestelijken een einde te maken.

Het Amerikaanse commissielid George Tugushi zei dat de instelling van een internationale commissie die paus Franciscus moet adviseren over de strijd tegen seksueel misbruik door geestelijken, een zeer positieve stap is, maar dat dat niet voldoende is. Zij is geen onderzoekscommissie, hield hij de delegatie van het Vaticaan voor.