Zuid-Sudanese regeringstroepen hebben een belangrijk rebellenbolwerk heroverd. Ook werd een andere stad ingenomen en vluchtten de opstandelingen richting de Ethiopische grens.

Dat hebben bronnen binnen het Zuid-Sudanese leger maandag bekendgemaakt.

De krijgsmacht nam de rebellenbasis van Nasir in en heroverde de strategisch belangrijke hoofdstad van de provincie Eenheid, Bentiu. Die deelstaat is een van de centra van de Zuid-Sudanese olieproductie.

Bentiu werd ingenomen nadat zondag de hele dag in en rondom de stad werd gevochten. Het is niet bekend hoe veel mensen hierbij om het leven kwamen.

Gewapende lieden van de etnische Nuer-stam van rebellenleider en voormalig vicepresident Riek Machar namen Bentiu in april in. Daarna richtten ze een slachting aan onder mensen die niet tot hun stam behoorden. De moordpartijen reikten zelfs tot in ziekenhuizen en moskeeën. Op de straten van Bentiu waren stapels lijken te zien.

Ethiopische grens

Machar bevindt zich nu vermoedelijk in de buurt van de Ethiopische grens. Vorige week zei de Zuid-Sudanese president Salva Kiir dat hij wil onderhandelen met Machar. In januari sloten Kiir en Machar een vredesovereenkomst, maar binnen enkele dagen laaide het geweld weer op.

De vlam in Zuid-Sudan sloeg in december in de pan. Volgens Kiir probeerden aanhangers van Machar een staatsgreep te plegen. Kiir behoort tot de Dinka-stam, Machar is een Nuer. Sinds december zijn de aanhangers van beide mannen in een bloedige strijd verwikkeld, die zich grotendeels langs etnische lijnen afspeelt.

Genocide

Eerder waarschuwden de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en de Verenigde Naties voor de kans op genocide in Zuid-Sudan. Duizenden mensen zijn de afgelopen maanden om het leven gekomen door het geweld. Meer dan een miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.