Militanten hebben drie Nederlanders ontvord in de Nigeriaanse Nigerdelta.

Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag. 

Het gaat om twee mannen en een vrouw die werkzaam zijn voor een niet-gouvernementele organisatie. Het ministerie stelt dat Buitenlandse Zaken in Den Haag en de ambassade in Nigeria alle mogelijke druk zetten op de lokale autoriteiten om de gekidnapten vrij te krijgen. 

De militanten zouden zondag hebben toegeslagen toen de Nederlanders met een boot een plaatselijk ziekenhuis bezochten. Ze waren in het gebied om te kijken hoe ze de lokale bevolking verder konden helpen met de gezondheidszorg.

Promoten

Onder de gijzelaars zijn drukker Erhard Leffers en Marianne Vos. Dat heeft een woordvoerder van de drukkerij van Leffers bevestigd na berichtgeving van De Telegraaf. Ook de in Nederland wonende Nigeriaan Sunny Ofehe is ontvoerd. Volgens de NOS is de derde ontvoerde Nederlander documentairemaker Jan Dries Groenendijk.

De drie waren in Nigeria om het blad Inside Niger Delta van Ofehe daar te promoten. Ofehe heeft zijn eigen organisatie die onder meer actievoert tegen de rol van Shell in de Nigerdelta. Vos had in het blad geschreven. Leffers had het blad gedrukt.

Ze waren in Nigeria op uitnodiging van de lokale gemeenschap, meldt Buitenlandse Zaken.

Tijdens de ontvoering zou zijn geschoten met kalasjnikovs. De hulpwerkers werden gepakt kort na een bezoek aan de lokale leider koning Joel Ibane. Op het moment dat ze met hun bootje wilden wegvaren, kwamen de kidnappers opdagen. 

Flits

Verscheidene opvarenden van het bootje met de Nederlanders sprongen in het water en lieten de ontwikkelingswerkers aan hun lot over. In een flits was alles voorbij, zegt een Nigeriaanse journalist die met de Nederlanders optrok.

"Ik zat op de boot met de drie Nederlanders en twee Nigerianen toen de kapers kwamen in Letugbene en iedereen opdracht gaven met het gezicht naar de bodem van de boot te gaan liggen. Ze namen al onze bezittingen af waaronder mobieltjes, camera's en iPads. Ik hoorde ze zeggen 'neem de blanken mee'. Ik weet niet of de Nigerianen ook zijn gevangen", aldus de journalist.

Olie

Nigeria is de grootste olieproducent van Afrika en behoort tot de belangrijkste olielanden ter wereld. De exploitatie van de olievelden, die vooral in het zuidoosten liggen, begon in 1958. Nu zijn er veel internationale olieconcerns actief, zoals Shell.

De oliewinning gaat sinds ruim twintig jaar gepaard met maatschappelijk protest, vooral van inwoners van de Nigerdelta. De burgers in dit belangrijkste oliegebied vinden dat ze te weinig terugzien van de oliedollars. Militante opposanten saboteren geregeld pijpleidingen, die in Nigeria vaak boven de grond lopen, ook ontvoeren ze westerlingen.

Slachtoffer

Nederlanders zijn daar geregeld het slachtoffer van geweest. In 2007 werden bijvoorbeeld drie Nederlanders ontvoerd in Nigeria. Een beveiligingsmedewerker werd in april van dat jaar een week vastgehouden. In mei werd een andere Nederlander ontvoerd, van wie pas na een maand duidelijk werd dat hij nog in leven was.

Rond die tijd verdween er opnieuw een Nederlander, werkzaam bij olie-industrietoeleverancier Schlumberger. Ruim een week later kwam het bericht dat hij in veiligheid is. In januari van dat jaar werd een Nederlander gedood bij een aanval op een veerbootje.

Naast de Nederlanders zijn tientallen andere westerlingen in het gebied ontvoerd. De ontvoeringen lopen doorgaans goed af voor de slachtoffers.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt alle reizen naar bepaalde gebieden in Nigeria in verband met de onveilige situatie daar. Ook moeten Nederlanders in heel Nigeria extra waakzaam zijn en grote menigten, demonstraties en drukbezochte locaties mijden.

In navolging van recente aanslagen houdt het ministerie rekening met nieuwe aanslagen, ook gericht tegen westerse doelen. Plekken waar veel westerlingen komen, kunnen dan ook beter worden vermeden. 

Alle reizen naar de deelstaten Borno, Yobe, Adamawa, Gombe, Bauchi en de stad Kano worden nu ontraden. In enkele deelstaten geldt al sinds één jaar de noodtoestand in verband met de strijd tegen terrorisme. Ook worden niet-essentiële reizen naar een groot aantal andere gebieden ontraden.