De Cambodjaan die ervan wordt verdacht de Nederlandse Daphna Beerdsen te hebben doodgestoken, wordt officieel beschuldigd van moord.

De 35-jarige Chea Pin is ''moord met voorbedachte rade ten laste gelegd met verzwarende omstandigheden'', citeerde de krant Phnom Penh Post van maandag openbaar aanklager Heang Sopheak.

Indien schuldig bevonden hangt hem levenslang boven het hoofd, aldus het OM.

De verdachte werd dinsdag aangehouden en bekende op 28 april de 31-jarige Beerdsen te hebben vermoord. De man zou haar thuis hebben neergestoken met een schroevendraaier toen hij haar fiets wilde stelen en ze om hulp riep. Pin stak zes keer in op de vrouw.

Haar 1,5 jaar oude dochtertje Dana raakte zwaargewond en is met hersenletsel overgebracht naar een ziekenhuis in Bangkok. Ze heeft drie operaties ondergaan in een poging de zwelling van de hersenen te verminderen, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

''Ze ligt nog op de intensive care afdeling.'' Meer informatie kon het ziekenhuis in de Thaise hoofdstad niet geven.

Voorlopige hechtenis

De verdachte zit in voorlopige hechtenis in de Prey Sar gevangenis. De politie weerspreekt geruchten dat er mogelijk iets anders achter de dood van de vrouw zit en wijst daarbij op gestolen goederen die Pin in zijn bezit had gehad.

''De verdachte werd gearresteerd op basis van echte bewijzen, nadat de politie eigendommen van het slachtoffer had gezien en de laptop van het slachtoffer in beslag had genomen die Pin had verkocht aan een pandjeshuis in Phnom Penh'', aldus justitie.