De conservatief Juan Carlos Varela mag zich de nieuwe president van Panama noemen. Varela, de huidige vicepresident, had nadat ruim 60 procent van de stemmen was geteld, de race gewonnen.

De leider van de Panamenista Partij (PP) haalde bijna 40 procent van de stemmen, zo maakte het verkiezingstribunaal zondag (lokale tijd) bekend.

Zijn opponent Jose Domingo Arias behaalde bijna 32 procent van de stemmen. Volgens het verkiezingsbureau is de strijd daarmee gestreden.

''Vandaag zegeviert Panama, vandaag zegeviert onze democratie'', zei Varela nadat het bureau hem belde met de uitslag.

Varela (50) wil dat levensonderhoud goedkoper wordt, armoede bestrijden en corruptie tegengaan. Hij beloofde zijn kiezers dan ook een minder corrupte regering die het beleid van zittend president Ricardo Martinelli verder voortzet. Martinelli, die voor sterke economische groei heeft gezorgd maar ook wordt beschuldigd van corruptie, mocht zich volgens de grondwet niet nogmaals verkiesbaar stellen.

De derde kanshebbende presidentskandidaat Juan Carlos Navarra van de Democratische Revolutionaire Partij (DRP) bleef ruim achter op zijn twee concurrenten. De sociaaldemocraat kon rekenen op slechts 27 procent van de stemmen.

Beschuldigingen

De verkiezingscampagne werd overschaduwd door wederzijdse beschuldigingen van corruptie. Ook werden nepedities van de krant La Prensa verspreid waarin werd gemeld dat de kandidaten Arias en Navarra zich hadden teruggetrokken.

Van de ruim 2,5 miljoen stemgerechtigden kwam ruim 75 procent opdagen om naast een nieuwe president een nieuw parlement te kiezen.