De VS hebben Congo dertig miljoen dollar aangeboden om de democratie in het land te versterken. Maar de VS willen wel dat president Joseph Kabila na zijn tweede termijn opstapt zoals de grondwet bepaalt.

Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zondag tijdens een bezoek aan Kinshasa gezegd.

Kerry zei dat de regering in Congo ook duidelijk moet maken wanneer de verkiezingen gehouden worden. Ze staan voorlopig gepland in 2016, maar een precieze datum is nog niet bekend.

"Het is belangrijk dat mensen weten wat de procedure is om vertrouwen te hebben in die procedure", zei Kerry na een onderhoud met Kabila.

"Hoe eerder dit bekend is, hoe eerder de datum wordt vastgesteld en hoe eerder de mensen in staat zijn deel te nemen. En wij vinden dat het moet gebeuren in overeenstemming met het grondwettelijke proces van het land."

Wijziging

Het is niet bekend hoe Kabila op de suggestie heeft gereageerd. Regeringswoordvoerder Lambert Mende liet weten dat de grondwet geëerbiedigd, maar misschien ook gewijzigd zal worden.

"Ten aanzien van de deadline voor verkiezingen heeft onze grondwet artikelen die in geval van onvoorziene gebeurtenissen herzien kunnen worden." Mende voegde eraan toe dat het nog te vroeg is om over de verkiezingen te praten.

"Het er nu over hebben is een manier om de volgende verkiezingen te gebruiken om de houder van het huidige mandaat af te houden van het werk waarvoor het Congolese volk hem heeft gekozen. Waarom al deze heisa alleen over Congo, als er meer dan vijftien landen zijn die in het komende jaar verkiezingen organiseren?"