De politie van Rome heeft een 48-jarige man opgepakt die ervan wordt verdacht te hebben geschoten op aanhangers van Napoli.

Dat gebeurde zaterdag voorafgaand aan de Italiaanse bekerfinale in Rome tussen Napoli en Fiorentina.

Daniele De Santis, een fanatieke Roma-aanhanger en bekend bij justitie, verwondde drie fans van wie er één in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt. Hij wordt aangeklaagd wegens poging tot moord.

De verdachte was zelf ook met verwondingen in het ziekenhuis beland, zo meldden lokale media. De finale begon door de ongeregeldheden drie kwartier later, Napoli won met 3-1.

Bende-oorlog

In Italië is geschokt gereageerd op de gebeurtenissen rond Stadio Olimpico. ''Het voetbal is het slachtoffer van deze situatie. De 'Ultra's' gebruiken de stadions om hun macht te tonen'', zei Giancarlo Abete.

De voorzitter van de Italiaanse voetbalbond FIGC kondigde actie aan. ''Wij zijn bereid een bijdrage te leveren om deze ontwikkeling te stoppen, zonder mitsen en maren''

Burgemeester Ignazio Marino noemde de voorvallen in zijn stad ''beschamend en onacceptabel''. Het Italiaanse voetbal kampt al jaren met supportersgeweld waarvoor tot dusverre geen oplossing is gevonden.

''Er moet nu iets gedaan worden. Dit mag nooit meer gebeuren'', sprak Senaatsvoorzitter Pietro Grasso, aanwezig bij de finale. ''Een voetbalwedstrijd mag niet ontaarden in een bende-oorlog.''