Honderden pro-Russische activisten hebben zondag het politiebureau in de Oekraïense stad Odessa aangevallen.

In het gebouw zitten de mensen die werden aangehouden bij de fatale onlusten in de havenstad vrijdag.

Volgens ooggetuigen begon de politie daarna met het vrijlaten van de arrestanten, maar of dat een direct gevolg was van de aanval is niet duidelijk.

De activisten eisten de vrijlaten van de ongeveer 120 arrestanten. Ze forceerden het toegangshek van het bureau en gooiden ramen in. Speciale politie-eenheden wisten de aanvallers daarna terug te dringen.

Bij de gevechten tussen voor- en tegenstanders van de regering vielen vrijdag zeker 46 doden. Het dodental liep snel op nadat een vakbondsgebouw in brand was gestoken.

Bekijk beelden:

Bezoek premier

Zondag eerder op de dag heeft de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek een bezoek gebracht aan Odessa. Hij noemde de fatale brand van vrijdag "een tragedie voor alle Oekraïners".

Jatsenjoek verklaarde dat een onderzoek loopt naar de politie, omdat die naliet de orde te handhaven. Tegelijkertijd suggereerde hij dat Moskou de hand had in de gebeurtenissen.

Hij zei dat openbare aanklagers opdracht hebben gekregen "alle aanstichters, alle organisatoren en allen die onder Russische leiding een dodelijke aanval op Oekraïne en Odessa hebben geopend" op te sporen.

Havenstad

Odessa is de belangrijkste stad tussen de door Rusland geannexeerde Krim en de separatistische regio Transnistrië in Moldavië. Sommigen verdenken Rusland ervan te proberen om vanuit Transnistrië een groot deel van Oekraïne onder controle te krijgen.

De ongeregeldheden in Odessa begonnen toen er schoten vielen tijdens botsingen tussen pro-Russische en pro-Oekraïense betogers op straat. Hierbij zouden verscheidene doden zijn gevallen.

Het dodental steeg sterk nadat een vakbondsgebouw, waar tegenstanders van de regering zich in hadden verschanst, in brand was gestoken.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne