De Syrische president Bashar al-Assad neemt het bij de omstreden presidentsverkiezingen van 3 juni op tegen twee andere kandidaten.

Dat heeft een woordvoerder van het grondwettelijk hof zondag bekendgemaakt.

Het hof heeft de kandidatuur van slechts twee anderen goedgekeurd. Dat meldt de spreekbuis van het regime, staatspersbureau Sana. Zij brengen een derde termijn van Assad hoogstwaarschijnlijk niet in gevaar.

In totaal 24 mensen hadden zich aangemeld voor de stembusgang. Ten minste 35 parlementariërs uit het pro-Assadparlement moesten hun kandidatuur steunen om mee te mogen doen. De afgewezen kandidaten mogen het besluit aanvechten tussen 5 en 7 mei.

Schijnvertoning

Critici noemen de verkiezingen een schijnvertoning, want de belangrijkste tegenstanders van Assad zitten in de gevangenis of in het buitenland. Daarnaast mogen kiezers die Syrië ''illegaal hebben verlaten'' niet meestemmen. Dat geldt voor de tegenstanders van Assad die als vluchtelingen in het buitenland leven.

Volgens de VN zijn al meer dan 2,7 miljoen Syriërs voor de burgeroorlog naar het buitenland gevlucht. Grote delen van Syrië zijn in handen van rebellen, vooral in het noorden en oosten.

De burgeroorlog begon ruim drie jaar geleden met vreedzame demonstraties om meer democratie, die hardhandig werden neergeslagen.

Assad is sinds 2000 aan de macht. Daarvoor regeerde zijn vader, tussen 1971 en 2000.

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië