De Belgische politie heeft zondagmiddag met waterkanonnen bezoekers aan een antisemitisch congres in de Brusselse gemeente Anderlecht uiteengedreven.

Ongeveer vierhonderd mensen waren afgekomen op het congres, dat eerder door burgemeester Eric Thomas van Anderlecht werd verboden vanwege de veiligheid.

Ook waren er enkele schermutselingen tussen de ordediensten en de congresbezoekers.

Het 'Eerste Europees congres van de dissidentie', georganiseerd door het omstreden en onafhankelijke kamerlid Laurent Louis (34), zou zondagmiddag in Anderlecht plaatsvinden. De controversiële Franse komiek Dieudonné was een van de genodigden.

Toch volgden enkele schermutselingen tussen de ordediensten en de congresbezoekers. De menigte, met veel aanhangers van Louis' partij Parti Populaire, scandeerden leuzen. Ook werd er met flessen en stoelen gegooid.

Ook Louis zelf werd door een waterkanon van de politie natgespoten. "Dit is een schande", riep hij verongelijkt. "België is een dictatuur. In een rechtstaat zou dit niet mogen gebeuren."

Grote risico's

Volgens de burgemeester waren er grote risico's voor de veiligheid en de openbare orde. Ook manifestaties voor en tegen het congres zijn verboden. De autoriteiten hebben een veiligheidszone ingericht. Minister Joëlle Milquet van Binnenlandse Zaken steunt het besluit van de burgemeester.

Eerder hadden onder meer het Simon Wiesenthal Center, een internationale Joodse mensenrechtenorganisatie, en de Belgische Liga tegen Antisemitisme (LBCA) aangedrongen op een verbod. Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) had opgeroepen tot een betoging tegen de 'haatbijeenkomst'.

Verzinsel

Louis noemde de holocaust eerder ''een verzinsel dat gefinancierd was door de zionisten''. Daarnaast maakte hij premier Elio Di Rupo onlangs in de Kamer uit voor ''meneer de pedofiel''. In navolging van de Franse Dieudonné voerde hij zelf publiekelijk een 'quenelle’ uit, een gebaar dat gezien wordt als een alternatief voor de Hitlergroet.

Louis had naast Dieudonné nog enkele andere antisemitische sprekers uitgenodigd. Een aantal van hen is in het verleden veroordeeld voor racisme en antisemitisme.