De Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek vindt dat de veiliheidsdiensten in Odessa flink tekort zijn geschoten bij de onlusten in de stad Odessa.

Hij kondigde een grootschalig en onafhankelijk onderzoek aan naar de situatie, schrijft de BBC zondag.

Bij ongeregeldheden in Odessa kwamen vrijdag zeker 46 mensen om het leven. In de de zuidelijke havenstad raakten pro-Russische en pro-Oekraïense actievoerders slaags.

Brandstichting in een vakbondsgebouw kostte tientallen mensen het leven, vooral pro-Russische separatisten.

Zaterdag werd de politiechef van de regio Odessa al ontslagen.

Jatsenjoek wees ook met de beschuldigende vinger naar Rusland en pro-Russische demonstranten. Zij proberen volgens hem een echte oorlog uit te lokken, om ''Oekraïne van de kaart te vegen en een einde te maken aan Oekraïense onafhankelijkheid''.

Zaterdagavond kwamen de vrijgelaten OVSE-waarnemers veilig in Berlijn aan. Zij werden een week vastgehouden door pro-Russische separatisten in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk.

Oost-Oekraïne

De situatie in het oosten van Oekraïne wordt steeds gewelddadiger. Het Oekraïense leger is sinds vrijdag in het oosten van het land bezig met een offensief om gebouwen te heroveren op pro-Russische activisten.

In de nacht van zaterdag op zondag is er geschoten in de steden Kostjantinivka en Marioepol, toen het Oekraïense leger gebouwen probeerde in te nemen.

Bij de operatie in de regio Donetsk zijn vijf doden en twaalf gewonden gevallen, aldus hoofd antiterrorisme Vasil Kroetov. ''Wat er in het oosten gebeurt, is geen kortetermijnactie. Dit is feitelijk een oorlog'', zei hij.

In Kramatorsk heroverde het leger zaterdag onder meer het gebouw van de veiligheidsdienst SBU en de televisietoren. Er vielen twee doden.

Slavjansk

Ook vielen er doden bij gevechten rondom de stad Slavjansk. Het leger heeft de stad omsingeld. De inwoners zijn bang dat ze worden bestormd. Het leger lijkt zich in eerste instantie te richten op het heroveren van gebouwen in kleinere plaatsen rondom Slovjansk.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne | Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne