Reddingswerkers in de Afghaanse provincie Badakhshan hebben hun zoektocht naar overlevenden van de aardverschuivingen zaterdag gestaakt.

De hoop op het vinden van overlevenden onder de metersdikke laag modder is vervlogen.

Zeker 2.100 mensen zijn omgekomen, maar het werkelijke dodental ligt mogelijk rond de 2.500, meldt de BBC. De aardverschuivingen werden veroorzaakt door zware regenval en smeltende sneeuw en troffen vrijdagochtend het dorp Ab-e-Barik. Het dorp werd door modderstromen weggevaagd.

''We kunnen niet doorgaan met de zoektocht, omdat de huizen onder een meters dikke laag modder liggen'', zei provinciale gouverneur Shah Waliallah. ''We zullen bidden voor de slachtoffers en van dit gebied een massagraf maken.''

Rode Halve Maan

Zusterorganisatie Rode Halve Maan van het Rode Kruis is met enkele hulpteams naar het rampgebied gegaan. Er is behoefte aan voedsel, water, tenten en dekens, aldus een woordvoerder van het Rode Kruis Nederland.

Overlevenden hebben de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht in tijdelijke verblijven op de heuvel waar het dorp lag. In de nacht daalde de temperatuur tot onder het vriespunt.

De internationale troepenmacht in Afghanistan, ISAF, heeft in een verklaring zijn diepste medeleven met de slachtoffers en familieleden betuigd.

Afghanistan is vaak slachtoffer van natuurrampen