Politiechef Petr Loetsjoek van de regio Odessa in Oekraïne is zaterdag ontslagen vanwege de onlusten vrijdag in de havenstad. 

Dat maakte minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken bekend, meldt het Russische dagblad Vedomosti.

Bij ongeregeldheden in Odessa kwamen vrijdag zeker 46 mensen om het leven. In de havenstad raakten pro-Russische en pro-Oekraïense actievoerders slaags. Brandstichting in een vakbondsgebouw kostte tientallen mensen het leven. Ruim 140 mensen werden opgepakt.

Er komt een intern onderzoek naar het handelen van Loetsjoek tijdens de onlusten, liet Avakov weten. Volgens de minister zijn dertien soldaten van het Oekraïense leger gewond geraakt. Ook zouden er 22 politieagenten onder de gewonden zijn.

Interim-premier Oleksander Toertsjinov heeft zaterdag twee dagen van rouw afgekondigd.

Oekraïne en Rusland maken elkaar over en weer verwijten over de schuldvraag. De Oekraïense veiligheidsdienst SBU beschuldigt militaire groepen afkomstig uit het van Moldavië afgescheiden staatje Transnistrië ervan de rampzalige onrust te hebben veroorzaakt. De groepen zouden dat samen met Russische teams hebben gedaan. Betogers zouden zijn betaald om onrust te veroorzaken, aldus de SBU.

Verantwoordelijk

Rusland op zijn beurt houdt de Oekraïense regering en de landen in het Westen die Kiev steunen verantwoordelijk voor de tragedie in de havenstad. Zij ''zijn het bloedvergieten praktisch aan het provoceren en dragen directe verantwoordelijkheid'', aldus de zegsman van de president.

Het geweld in Odessa is het ergste geweld sinds de val van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj in februari. Demonstranten gooiden met benzinebommen, stenen en ''explosieven''.

Kramatorsk

Het Oekraïense leger heeft belangrijke gebieden in en om de stad Kramatorsk heroverd op pro-Russische separatisten. Het gemeentegebouw in de Oost-Oekraïense stad is wel nog in handen van de betogers, zei Sergej Pasjinski van het presidentieel bestuur.

Onder meer het gebouw van de veiligheidsdienst SBU, het lokale departement van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de televisietoren in de stad zijn heroverd, meldde persbureau Interfax. Zeker twintig mensen zijn daarbij opgepakt. Pasjinski stelt dat alles volgens plan gaat. Hij gelooft dat een ''overwinning op de terroristen'' een haalbaar einddoel is.

In het gemeentehuis zouden betogers inwoners van de stad als menselijk schild gebruiken. Het is ook goed mogelijk dat de mensen zelf kiezen voor de verdediging. Zo was bij een vorig offensief in april te zien hoe bewoners van Kramatorsk Oekraïense tanks probeerden tegen te houden.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne | Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne