De zeven OVSE-waarnemers die in het oosten van Oekraïne gevangen waren genomen, zijn zaterdagochtend vrijgelaten. Dat gebeurde kort nadat separatisten hun vrijlating hadden aangekondigd.

De zeven waarnemers, onder wie vier Duitsers, werden op 25 april gevangengenomen door pro-Russische separatisten in de Oost-Oekraïense stad Slovjansk.

Een Zweedse waarnemer is kort na de ontvoering vanwege gezondheidsredenen vrijgelaten. Onder de vastgehouden waarnemers zijn geen Nederlanders.

''We zijn blij dat we eindelijk buiten zijn, het gaat ons gezien de omstandigheden goed'', verklaarde een van de waarnemers, de Duitser Axel Schneider, tegenover de krant Bild. Hij meldde dat de zeven samen met de Russische gezant Slovjansk verlaten om ''dan zo snel mogelijk via Donetsk naar huis in Duitsland'' te kunnen.

Separatisten

De groep waarnemers en een tolk waren in een bus onderweg toen ze werden aangehouden en meegenomen. Het gaat om militaire waarnemers die onder de vlag van de OVSE in Oekraïne actief waren.

Ze werden vastgehouden door separatisten onder leiding van Vjatsjeslav Ponomarev, de zelfbenoemde burgemeester van de stad Slovjansk. Die heeft de vrijlating bevestigd. 

Volgens Ponomarev zijn aan de vrijlating geen voorwaarden verbonden.

Bekijk beelden:

Reactie Rusland

De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken is blij met de vrijlating van de zeven. Dat zei hij in een telefoongesprek met president Didier Burkhalter van Zwitserland, meldde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag.

Beiden zijn van mening dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa belangrijk is voor de uitvoering van het akkoord dat vorige maand in Genève is bereikt. Dat akkoord moet leiden tot de-escalatie in het Oost-Europese land.

Reactie Kerry

Ook de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken is tevreden over de vrijlating, liet hij zaterdag weten in een telefonisch onderhoud met Lavrov. Lavrov hamerde er bij Kerry op dat de Verenigde Staten Kiev ervan moet overtuigen de militaire operaties stop te zetten.

De Duitse minister Frank-Walter Steinmeier van Buitenlandse Zaken zei zeer tevreden te zijn met het werk van de onderhandelaar Vladimir Loekin, die door Rusland naar Slovjansk was gestuurd. Hij sprak zijn erkenning uit voor de ''persoonlijke inzet'' van Loekin.

Volgens Steinmeier was de vrijlating het resultaat van ''hard diplomatiek werk van velen'', aldus de minister volgens de Duitse omroep ARD.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne