Door de aardverschuivingen van vrijdag in Afghanistan zijn 2.100 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de provincie Badakhshan, waar de ramp zich voltrok, zaterdag bekendgemaakt.

De Verenigde Naties lieten zaterdag eerder op de ochtend in een verklaring weten dat er zeker tweeduizend doden zijn, zo meldt persbureau Bloomberg.

De aardverschuivingen in Badakhshan werden veroorzaakt door zware regenval en smeltende sneeuw en troffen vrijdagochtend het dorp Ab-e-Barik. Het dorp werd door modderstromen weggevaagd.

Direct na de ramp werd duidelijk dat er veel slachtoffers waren. De autoriteiten spraken van 2.100 mensen die vast zaten en werden vermist. Zaterdag kwam de bevestiging dat zij zijn omgekomen.

"Meer dan 2.100 mensen van 300 families zijn allemaal dood", aldus de woordvoerder van de provincie. Vrijdag is in Afghanistan een vrije dag. Daarom waren veel mensen thuis toen de ramp zich voltrok.

Bruiloftsfeest

Het ging om twee aardverschuivingen. De eerste trof onder meer een bruiloftsfeest in Ab-e-Barik. Daarbij vielen 250 doden. De tweede aardverschuiving kwam op het moment dat honderden mensen te hulp waren geschoten om slachtoffers van de eerste te helpen.

De hulpverlening van de Verenigde Naties richt zich nu op de ruim vierduizend mensen die door de aardverschuivingen dakloos zijn geworden. Er wordt rekening gehouden met nieuwe verschuivingen.

Afghanistan is vaak slachtoffer van natuurrampen