De Russische regering houdt de Oekraïense regering en de landen in het Westen die Kiev steunen verantwoordelijk voor de tragedie vrijdag in Odessa.

Dat heeft een woordvoerder van het Kremlin zaterdag laten weten.

In de havenstad raakten pro-Russische en pro-Oekraïense actievoerders slaags. Door brandstichting in een vakbondsgebouw kwamen minstens veertig mensen om het leven.

"Kiev en zijn westerse bondgenoten zijn het bloedvergieten praktisch aan het provoceren en dragen directe verantwoordelijkheid", aldus de zegsman van de president. "De armen van de regering in Kiev steken tot aan de ellebogen in het bloed".

Persbureau ITAR-TASS meldt dat Poetin de families heeft gecondoleerd van de personen die tijdens de brand en gevechten in Odessa om het leven zijn gekomen.

Verkiezingen

In verband met de onrust in het oosten van het land noemt het Kremlin het "onzin" om tegen die achtergrond verkiezingen te houden. Die staan op het programma voor 25 mei. Moskou roept Oekraïne op die stembusgang op zijn minst uit te stellen.

Rusland liet zaterdag weten dat het geen vat meer heeft op wat het noemt de 'zelfverdedigingskrachten' in het oosten van Oekraïne. Het land zegt de situatie niet meer "alleen" te kunnen oplossen.

Arrestaties

De politie in Odessa heeft meer dan 130 mensen gearresteerd na de rampzalig verlopen gevechten van vrijdag, zo heeft de politie zaterdag bekendgemaakt.

De aanklachten tegen de aangehouden personen variëren van het meedoen aan rellen tot moord met voorbedachten rade.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne