Een paar maanden voor het begin van het WK voetbal heeft de Braziliaanse politie een belangrijke slag geslagen. Een van de grootste cocaïnedealers van het land is opgepakt. 

Hij leverde aan het Rode Commando, een van de belangrijkste misdaadkartels in Rio de Janeiro. Dat meldden Braziliaanse media.

De politie van Rio heeft de arrestatie van Eduardo Herculano da Silva, alias Avião (vliegtuig), vrijdag bekendgemaakt. De dealer zou elke maand ongeveer 200 kilo cocaïne vanuit Bolivia en Paraguay in vrachtwagens naar Brazilië hebben gebracht.

De dealer liep woensdag tegen de lamp tijdens een levering in de sloppenwijk Nova Holanda (Nieuw Nederland). Hij had acht lijfwachten bij zich. Bij de arrestatie brak er een vuurgevecht uit tussen de bodyguards en agenten.

Chirurgie

Avião wilde volgens de politie plastische chirurgie ondergaan, zodat hij onherkenbaar het land kon verlaten. ''Hij zei dat we hem nooit meer zouden hebben gevonden als hij nu niet was opgepakt. Hij zei dat hij onder het mes wilde gaan en een liposuctie zou krijgen. Daarna zou hij vertrekken uit Brazilië'', aldus de politiecommissaris.

Avião zelf ontkent alle beschuldigingen. Hij zat al eerder in de gevangenis wegens drugshandel, maar vluchtte in 2008. Sindsdien was hij spoorloos.

Brazilië is niet alleen gastheer van het WK, maar over twee jaar ook van de Olympische Spelen. De autoriteiten strijden daarom tegen de bendes in de sloppenwijken (favela's).