Ongeveer veertig mensen zijn vrijdagavond om het leven gekomen nadat een vakbondsgebouw in de Zuid-Oekraïense stad Odessa in brand was gestoken.

Sommige mensen stikten in de rook, anderen kwamen om toen ze in paniek uit het gebouw sprongen. Dat heeft de Oekraïense politie vrijdag gemeld.

In Odessa kwam het vrijdag tot botsingen tussen pro-Russische betogers en tegenstanders die niet willen dat Oekraïne uiteenvalt. Het is niet duidelijk wie de brand heeft aangestoken en tot welk kamp de slachtoffers behoren.

Het is het ergste geweld sinds de val van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj in februari. 

Brandbommen

Eerder op de dag waren zeker vier mensen omgekomen bij onlusten in Odessa. Nog eens veertien raakten gewond. Ook die slachtoffers vielen tijdens botsingen tussen pro-Russische en pro-Oekraïense activisten. Demonstranten gooiden met benzinebommen, stenen en ''explosieven''

De havenstad Odessa ligt in het zuiden van Oekraïne aan de Zwarte Zee. De plaats ligt ver verwijderd van de steden in het oosten van Oekraïne waar separatisten de macht hebben gegrepen. Een meerderheid in de stad spreekt Russisch.

Ook in de stad Kramatorsk zouden doden en gewonden zijn gevallen bij gevechten tussen het leger en separatisten. Dat meldde het Russische staatspersbureau RIA Novosti. Het bericht is niet bevestigd.

Het Oekraïense leger is in het oosten van het land bezig met een offensief om gebouwen te heroveren op pro-Russische activisten. Kramatorsk ligt in de regio Donetsk, ongeveer twintig kilometer ten zuiden van de stad Slovjansk.

Rusland

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt zaterdag dat de "tragedie van Odessa''  opnieuw een bewijs is dat de Oekraïense regering handelt met geweld en intimideert.

Volgens Rusland is het te wijten aan de onverantwoordelijkheid van Oekraïne.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne | Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne