Het bergachtige Afghanistan krijgt regelmatig te maken met ernstige natuurrampen. Een overzicht.

April 2014: Na zware regenbuien overstromen rivieren in het noorden. Er vallen zeker 150 doden. Ruim 40.000 mensen worden getroffen. Honderden woningen zijn verwoest. Het zijn volgens de autoriteiten de zwaarste overstromingen in tientallen jaren.

Augustus 2013: Door zware regenval zijn er overstromingen in de buurt van de hoofdstad Kabul. Meer dan tachtig mensen komen om. Mensen zijn verdronken, geëlektrocuteerd of onder instortende gebouwen terechtgekomen. Bruggen en woningen zijn verwoest, de oogst op de akkers wordt vernield.

Juni 2010: Twee aardbevingen vlak na elkaar in het noorden van het land. Bergflanken komen naar beneden. Dorpen worden bedolven onder tientallen meters dikke rotsmassa's. Er vallen ongeveer 75 doden.

Januari-maart 2012: Afghanistan kampt met de zwaarste winter in dertig jaar tijd. Meerdere dorpen in het noorden en oosten worden bedolven onder lawines. Ongeveer honderd mensen komen om.

Februari-maart 2010: Zeker 160 mensen komen om door lawines op een bergpas in het noordoosten van het land. De sneeuw veegt een passagiersbus van de weg, een diepe kloof in. Ruim 2500 mensen konden worden gered.

Mei 2009: Ongeveer honderd mensen komen om door zware overstromingen en landverschuivingen in het noorden. Duizenden mensen raken dakloos. Meer dan honderd bruggen en ongeveer zeshonderd kilometer wegen hebben schade opgelopen.