De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president Barack Obama hebben vrijdag gedreigd met meer sancties tegen Rusland. Ze deden dat in Washington, waar Merkel op bezoek is.

Obama en Merkel willen dat Rusland de geplande verkiezingen in Oekraïne niet belemmert.

''Als we zien dat verstoringen en destabiliseringen zo ernstig doorgaan dat ze verkiezingen op 25 mei verhinderen, hebben we geen andere keuze dan aanvullende en strengere sancties'', zei Obama.

Merkel zei dat verdere sancties tegen Rusland onvermijdelijk zijn als de situatie in Oekraïne niet stabiliseert. Volgens de bondskanselier heeft Rusland geen stappen ondernomen om te voldoen aan de afspraken die de VS, Rusland, Oekraïne en de EU onlangs maakten in Genève over de crisis. 

''Ik hoop dat Rusland zijn verantwoordelijkheid naar de toekomst toe beter neemt'', aldus de christendemocrate. ''Daarvoor moeten we daden zien.''

OVSE-waarnemers

Heel belangrijk noemde Merkel de vrijlating van de gegijzelde OVSE-waarnemers. Onder hen zijn vier Duitsers.

Merkel zei ook dat de sancties een mix van maatregelen moeten zijn, zodat de pijn gelijkmatig wordt verdeeld over de EU. Een land als Duitsland is erg afhankelijk van Russisch aardgas. Sancties tegen Russische banken kunnen gevolgen hebben voor Londen.

Economie

Obama herhaalde dat nieuwe sancties klaarliggen, maar dat hij hoopt dat die niet nodig zijn. Verdere maatregelen zijn volgens hem gericht tegen economische sectoren in Rusland. Zijn voorkeur gaat uit naar een diplomatieke oplossing.

Obama deelt de vrees niet dat Rusland door de Oekraïne-crisis met de gasleveranties aan West-Europa zou kunnen stoppen. Dat is ''onrealistisch'' en zelfs in de hoogtijdagen van de Koude Oorlog niet gebeurd, aldus het staatshoofd.

Spoedzitting VN-raad

De VN-Veiligheidsraad in New York is vrijdag in spoedzitting bijeengekomen over de Oekraïne-crisis. Secretaris-generaal Ban Ki-moon riep alle partijen op tot terughoudendheid.

De Russische VN-ambassadeur, Vitaly Tsjoerkin, beschuldigde het Oekraïense leger van het gebruik van geweld tegen burgers in het oosten van het land. Maar volgens de Franse gezant Gérard Araud zijn de pro-Russische activisten geen ''gewone burgers''.

Die zouden immers niet in staat zijn helikopters neer te schieten. ''Rusland heeft een doos van Pandora geopend'', aldus de diplomaat. De Britse VN-ambassadeur Lyall Grant herinnerde eraan dat de regering van Oekraïne het recht heeft de orde in eigen land te herstellen, aldus nieuwszender Al-Jazeera.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne