De operatie van het Oekraïense leger om de stad Slavjansk te heroveren is vrijdag stilgelegd. Dat melden verslaggevers van persbureau AP.

Het is nog niet duidelijk of de strijd later wordt hervat. Tot nu zijn drie mensen om het leven gekomen. 

Interimpresident Oleksandr Toertsjynov heeft vrijdag in een verklaring gezegd dat er 'veel doden' zijn gevallen onder de pro-Russische rebellen. 

Het staatshoofd zegt erbij dat de militaire operatie in Slovjansk niet zo vlot verloopt als gehoopt, aldus de BBC.

Rusland heeft naar aanleiding van het offensief gevraagd om een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad. Volgens het Kremlin leidt de regering in Kiev "Oekraïne naar een ramp''.

Helikopters

Het Oekraïense ministerie van Defensie liet weten dat twee helikopters zijn neergeschoten en dat de piloten zijn gedood. De Oekraïense veiligheidsdienst meldt dat de Oekraïense strijdkrachten tegen 'zeer goed getrainde buitenlandse militairen' vochten.

Een helikopter werd neergehaald door een luchtdoelraket, wat Russische claims ontkracht dat Slavjansk onder controle is van gewapende burgers, aldus de veiligheidsdienst.

Fel verzet

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov zei dat het regeringsleger op fel verzet stuitte, maar er in is geslaagd negen controleposten rondom de stad in te nemen. Pro-Russische seperatisten zeggen tegen BBC dat zij de posten nog altijd onder controle hebben.

Een woordvoerster van de pro-Russische activisten zegt dat een van hun strijders is omgekomen. Volgens medewerkers van AP was het rustig in het centrum van Slavjansk en leken gevechten buiten de stad te zijn opgehouden. 

Slavjansk is al enkele weken in handen van de separatisten. De milities in de stad houden ook waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa gegijzeld. Het is de eerste grootschalige militaire operatie van de regering in Kiev tegen de pro-Russische activisten.

Poetin

De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag fel gereageerd op de militaire acties van het Oekraïense leger. Doel van het optreden is het wegjagen van pro-Russische separatisten. Een ''criminele actie'', aldus Poetin, waardoor zijn hoop op een vreedzame oplossing is vervlogen.

Rusland uitte vrijdag ook zijn ongenoegen over het Westen, dat volgens de regering een ''destructief'' beleid voert in Oekraïne.

Het steunt degenen die achter de ''staatsgreep'' van februari zitten, toen president Viktor Janoekovitsj werd afgezet en dat sluit de weg naar een vreedzame oplossing voor de crisis, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Odessa

Ondanks het optreden worden nog altijd nieuwe locaties bezet: rond Donetsk ligt het treinverkeer stil sinds activisten het gebouw van de verkeersleiding overnamen. Anderzijds hebben separatisten in Loehansk wel het bureau van de openbaar aanklager en het lokale tv-station verlaten.

Ook in de havenstad Odessa, in het zuidwesten van Oekraïne, zijn vrijdag gevechten uitgebroken tussen pro-Russen en Oekraïners. Daarbij zijn vier doden gevallen. Nog eens vijftien mensen raakten gewond. 

De slachtoffers vielen tijdens botsingen tussen pro-Russische betogers en tegenstanders die niet willen dat Oekraïne uiteenvalt. Demonstranten gooiden met benzinebommen, stenen en ''explosieven''. Een vakbondsgebouw werd in brand gestoken. 

Ook meldt Toertsjynov dat ''gewapende saboteurs'' hebben geprobeerd vanuit Rusland de grens met Oekraïne over te steken. De Oekraïense troepen hebben hen teruggedreven, aldus het staatshoofd. De grenswacht van de Russische veiligheidsdienst FSB heeft de beschuldiging van de hand gewezen.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne | Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne