De strijdende partijen in Zuid-Sudan moeten het geweld in het land staken, zoals ze maanden geleden hebben toegezegd. 

Gebeurt dit niet, dan volgen er mogelijk sancties.

Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry vrijdag gezegd. Volgens Kerry is er een reeël gevaar dat het geweld in het piepjonge land uitloopt op een genocide.

Kerry kwam vrijdag aan in de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba. Hij dreigde met mogelijke sancties, maar riep de kemphanen in het land vooral op hun bitterheid te laten varen, in het belang van hun land dat pas drie jaar geleden onafhankelijk werd van noorderbuur Sudan.

De vlam in Zuid-Sudan sloeg in december in de pan. Volgens president Salva Kiir probeerden aanhangers van zijn toenmalige vicepresident Riek Machar een staatsgreep te plegen.

Vredesovereenkomst

Kiir behoort tot de Dinka-stam, Machar is een Nuer. Sinds december zijn de aanhangers van beide mannen in een bloedige strijd verwikkeld, die zich grotendeels langs etnische lijnen afspeelt.

Geschat wordt dat duizenden mensen zijn omgekomen en ongeveer een miljoen op de vlucht zijn geslagen. Na een maand van bloedvergieten sloten Kiir en Machar een vredesovereenkomst, maar binnen enkele dagen laaide het geweld weer op.

Kerry heeft onder meer een gesprek met Kiir op de agenda staan en hoopt ook per telefoon met Machar te praten.