Zeker tweehonderd mensen zijn vrijdag gewond geraakt toen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul twee treinen van de ondergrondse op elkaar botsten. Niemand is er ernstig aan toe, liet de vervoersmaatschappij weten. Het incident gebeurde op de drukste metrolijn in de miljoenenstad.

Twee treinstellen ontspoorden door de klap, bij een station. Veel passagiers raakten niet door de botsing zelf gewond, maar pas toen zij uit de metro sprongen om over de rails naar het perron te lopen. In totaal moesten zo'n duizend mensen worden geëvacueerd.

Het incident vond om 15.32 uur (lokale tijd) plaats, toen een metro zijn voorganger ramde die stilstond bij de halte Sangwangsimni. Waarschijnlijk was een mechanisch defect daarvan de oorzaak. Mogelijk werkte het systeem dat treinen automatisch van elkaar op afstand houdt niet, of zagen de bestuurders verkeerde signalen.

Het ongeluk gebeurde ruim twee weken na de grootste scheepsramp in Zuid-Korea in decennia. Doordat een veerboot kapseisde, kwamen zeker 226 opvarenden, onder wie veel scholieren, om het leven. Tientallen anderen worden nog altijd vermist. Na het drama beloofde president Park een speciaal departement op te richten dat zich met dergelijke calamiteiten bezighoudt.

De veerbootpassagiers hadden in eerste instantie instructies gekregen om binnen te blijven in hun hutten, terwijl het schip toen al zinkende was. Volgens een ooggetuige werden reizigers ook vrijdag met klem verzocht om in de metro te blijven. Maar met de veerbootramp in hun achterhoofd gaf bijna niemand daar gehoor aan, aldus de bron.

Dagelijks stappen zo'n 4,5 miljoen mensen in Seoul in de metro.

Bekijk beelden: