Het Oekraïense leger heeft vrijdag een militaire operatie op touw gezet om de Oost-Oekraïense stad Slovjansk weer in handen te krijgen. Daarbij zijn meerdere doden gevallen.

Minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov wilde aanvankelijk niet reageren, maar heeft nu ook erkend dat er een militaire actie gaande is.

Volgens persbureau Reuters is een legerhelikopter uit de lucht geschoten. De piloot is hierbij omgekomen en één inzittende is gevangengenomen. Twee anderen konden vluchten.

Een andere gevechtshelikopter die achter het neergeschoten toestel vloog, moest een noodlanding maken. Een derde helikopter, die medisch personeel vervoerde, werd door geweervuur geraakt. Een arts raakte gewond. Separatisten verklaarden dat zij tenminste een toestel hadden neergeschoten. 

Verzet

Het Oekraïense ministerie van Defensie liet weten dat twee helikopters zijn neergeschoten en dat de piloten zijn gedood. De Oekraïense veiligheidsdienst meldt dat de Oekraïense strijdkrachten tegen 'zeer goed getrainde buitenlandse militairen' vechten. 

Avakov zei dat het regeringsleger op fel verzet stuit, maar er in is geslaagd negen controleposten rondom de stad in te nemen. 

Slavjansk zou worden bestormd, schrijft de BBC. Bij zonsopgang klonken sirenes en het geluid van vuurwapens. Ook zijn zwarte rookpluimen aan de rand van de stad gezien. 

Poetin

De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag gereageerd op de ontwikkelingen in Slavjansk. Volgens hem is door toedoen van de Oekraïense regering alle hoop op een vreedzame oplossing voor de crisis in het oosten van Oekraïne vervlogen.

Poetin beschuldigt Kiev ervan te zijn overgeschakeld naar 'een gevechtsmodus' en vreedzame plaatsen aan te vallen.

Door die''criminele acties'' is een oplossing aan de hand van het akoord dat recentelijk in Genève werd gesloten niet meer aan de orde, zo liet de president via zijn woordvoerder weten.

Gegijzeld

Slavjansk is al enkele weken in handen van de separatisten. De milities in de stad houden ook waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa gegijzeld.

Het is de eerste grootschalige militaire operatie van de regering in Kiev tegen de pro-Russische activisten.

Donetsk

Intussen hebben pro-Russische separatisten vrijdag het treinverkeer rond de Oost-Oekraïense stad Donetsk stilgelegd. De separatisten hebben het gebouw van de verkeersleiding van de spoorwegen bezet. Dat heeft een woordvoerder van de spoorwegen in Donetsk laten weten.

Het gebouw ligt in Jasynoevata, juist ten noorden van de stad. Alle stroom is afgesloten, waardoor de treinen niet meer kunnen rijden.

Destructief

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verwijt het Westen een ''destructief'' beleid te voeren in Oekraïne. Het sluit de weg voor een vreedzame oplossing van het conflict door degenen te steunen die achter de ''staatsgreep'' van februari zitten. Dat staat in een vrijdag gepubliceerde verklaring.

Bij die 'staatsgreep' werd de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj afgezet. De Russen eisen dat de regering in Kiev onmiddellijk stopt met haar ''strafexpeditie'' tegen de separatisten in het oosten van het land.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne | Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne