Na twintig jaar te hebben geprobeerd een partnerschap op te bouwen met Rusland ziet de NAVO zich gedwongen Moskou weer als een tegenstander te beschouwen.

Dat heeft plaatsvervangend secretaris-generaal van de NAVO Alexander Vershbow donderdag gezegd.

"Het is duidelijk dat de Russen de NAVO als een tegenstander hebben bestempeld, dus moeten wij beginnen Rusland niet langer als een partner maar meer als een tegenstander te beschouwen", zei Vershbow in een vraag- en antwoordsessie met een kleine groep journalisten.

Ruslands inlijving van de Krim en zijn manipulatieve rol in de onrust in het oosten van Oekraïne hebben de relatie tussen de NAVO en Rusland fundamenteel veranderd, zei hij.

"In Midden-Europa hebben wij duidelijk te maken met twee verschillende visies op hoe de Europese veiligheid er uit zou moeten zien", zei de voormalige Amerikaanse diplomaat en Pentagon-medewerker. "Wij willen opkomen voor de soevereiniteit en keuzevrijheid van Ruslands buurlanden, terwijl Rusland zijn hegemonie probeert te herstellen en hun soevereiniteit te beperken onder het mom de Russische wereld te verdedigen."

Defensieve maatregelen

De NAVO heeft in april alle 'praktisch civiele en militaire samenwerking' met Rusland opgeschort. Vershbow zei dat het bondgenootschap nu nieuwe defensieve maatregelen overweegt om Rusland te weerhouden van enige agressie tegen buurlanden die lid zijn van de NAVO, zoals de Oostzeerepublieken die vroeger deel uitmaakten van de Sovjet-Unie.

"Wij willen er zeker van zijn dat wij deze landen snel te hulp kunnen schieten als zij direct of indirect bedreigd worden, voordat er voldongen feiten kunnen worden gecreëerd", zei Vershbow. De NAVO-lidstaten zullen daarom hun responstijden korter moeten maken, zei hij.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne