De 22-jarige Lisanne Froon uit Amersfoort en de 21-jarige Kris Kremers uit Utrecht zijn sinds dinsdag 1 april vermist in Panama. Vijf dingen die u moet weten over de zoektocht.

Na 2,5 maand zoeken is de vondst van een rugzak de eerste echte doorbraak in de zoektocht. 

Aan het begin van de zoektocht is het gebied rond Boquete helemaal uitgekamd. Alle routes die de vrouwen voor hun wandeling hadden kunnen maken, zijn meerdere keren nagegaan - zonder resultaat.

Pas op zaterdag 14 juni werd duidelijk dat bij de rivier Rio Culebra in het noorden van Panama een rugtas met persoonlijke spullen van de vrouwen is gevonden.

Vijf dagen later zijn er botten en schoenen gevonden in de buurt van de vindplaats, acht uur lopen van Boquete. Een dag later wordt duidelijk dat een van de gevonden wandelschoenen van het merk Wildebeast is, dat alleen te koop is bij de Nederlandse winkelketen Perry Sport.

Het DNA-onderzoek naar de botten duurt een paar dagen, maar zondagavond 21 juni wordt duidelijk dat een deel van de gevonden resten afkomstig is van Lisanne Froon, zo bevestigt het forensisch instituut. Over Kris Kremer kan nog geen uitsluitsel worden gegeven. 

De politie kan het bericht nog niet bevestigen; op een persconferentie maandag zal meer duidelijkheid worden gegeven.

Ze zijn voor het laatst gezien door een pensionhouder in Boquete.

De vrouwen kwamen vermoeid terug van een wandeling en vroegen aan hem hoe ze het beste terug konden gaan. De vondst van de rugzak zou erop duiden dat het tweetal op de wandelroute El Pianista waren.

Bij de taalschool waar de vrouwen een cursus volgden, zijn ze rond 13.00 uur voor het laatst gezien. Tijdens de lunch zijn ze mogelijk benaderd door twee onbekende jongemannen, waar de politie nog naar op zoek is.

De vrouwen zijn zeer waarschijnlijk niet verdwaald, maar slachtoffer geworden van een misdaad.

Boquete staat bekend als een relatief veilig oord waar alleen dieven of inbrekers toeslaan. Er komen nauwelijks gewelddadige misdaden voor waar toeristen bij betrokken zijn.

Toch lijkt het er steeds meer op dat de verdwijning te maken heeft met een misdaad. De vondst van de rugzak heeft dit vermoeden alleen maar sterker gemaakt. De politie heeft niet gezegd om wat voor misdaad het zou kunnen gaan, maar er worden verschillende scenario's onderzocht.

Het Openbaar Ministerie van Panama heeft speciale teams op de zaak gezet.

Drie weken na de vermissing is een eenheid die is gespecialiseerd in georganiseerde misdaad zich met de zaak gaan bemoeien. Een week later is er ook een team 'complexe zaken' aan toegevoegd. Daarnaast zijn er diverse privé-onderzoekers van de politie in Boquete bezig met de verdwijning.

De Nederlandse politie gaat regelmatig naar Panama om hun bevindingen te overleggen die ze onder meer verkregen hebben uit digitaal onderzoek en gesprekken met getuigen die de vrouwen voor hun verdwijning hebben gesproken. Ook zijn er vijftien Nederlandse reddingshonden tevergeefs op zoek geweest.

De Nederlandse politie en de autoriteiten in Panama krijgen regelmatig tips binnen over de vermissing.

Die gaan vooral over mensen die contact hebben gehad met de vrouwen en met wie de politie graag in contact wil komen. De desbetreffende getuigen, van wie niet bekend is op wat voor manier ze in contact waren met de meisjes, hebben zich nog niet gemeld. Alle tips die tot nu toe binnen zijn gekomen, blijken onbruikbaar.