Er zou onderzoek moeten worden gedaan naar de mogelijkheden om een systeem voor de luchtvaart te introduceren waarbij gegevens over de locatie van de vlucht op elk moment worden opgeslagen. 

Dat is het advies van een rapport dat donderdag is vrijgegeven door de Maleisische minister van Transport, Hishammudin Hoessein. Gekeken moet worden of de introductie van een nieuw systeem waarbij gegevens 'real time' worden opgeslagen, voordelen biedt op het gebied van veiligheid. 

"Er zijn nu twee gevallen geweest in de afgelopen vijf jaar waarbij grote commerciële vliegtuigen verdwenen terwijl de laatste locatie van het vliegtuig niet bekend was", constateert de onderzoekscommissie in het rapport. "Deze onduidelijkheid resulteerde in aanzienlijke problemen bij het lokaliseren van het vliegtuig."

Familie

Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines heeft familieleden van passagiers van het vermiste vliegtuig donderdag opgeroepen om naar huis te gaan. Daar moeten ze op verder nieuws wachten, aldus Malaysia Airlines.

Sinds het vliegtuig op 8 maart van de radar verdween heeft de luchtvaartmaatschappij de familieleden in hotels ondergebracht, waar ze op de hoogte gehouden werden van de zoektocht naar het vliegtuig.

Op 7 mei houdt Malaysia Airlines hier echter mee op en worden de familieleden thuis op de hoogte gehouden van verdere ontwikkelingen. Wel zet de maatschappij hulpcentra voor families op in Kuala Lumpur en Beijing en wordt er regelmatig contact onderhouden met familieleden via telefoon en vergaderingen. 

Malaysia Airlines zegt binnenkort een compensatieregeling met de nabestaanden te treffen.

De Boeing verdween op 8 maart van de radar toen het toestel met 239 mensen aan boord op weg was van Kuala Lumpur naar Peking.

Vijf dingen die u moet weten over de zoektocht naar MH 370

'Zwarte doos in vliegtuig is oud systeem dat nog goed werkt'